Chlebki Jamiego Olivera
26 lipca 2014
Kiedy nie chce nam się w sobotę rano biec do sklepu i stać w kolejce po „bułkę” to robię takie oto chlebki z przepisu Jamiego Olivera
- 350g mąki
- 350g jogurtu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki mieszamy na ciasto. Jak jest zbyt lepkie to dodajemy więcej mąki. Na stolnicy wysypanej mąką, z kulek ciasta rozwałkowujemy placuszki i smażymy na suchej patelni zwykłej albo grilowej.
Jemy z masłem czosnkowo-bazyliowym.
Smacznego
Czy można dodać innej mąki? np. żytniej czy orkiszowej?
aaa czy one sa cale chrupkie? bo wczoraj zrobilam i nie mam pewnosci czy nie jedlismy surowego ciasta 😛 ja to noga w kuchni jestem hyy
średnio 🙂
Było na weekendowe śniadanie. Pycha i z masłem i z serem, i z hummusem i z miodem. Oczywiście nie na raz, ale wszystkie te opcje wypróbowane. Bo u nas każdy woli inne śniadania. Porcja taka, że akurat dla rodziców i głodnego 2,5 latka starcza na śniadanie.
Mmm, ale pycha. Wypróbuję kiedyś.
Zrobiłam! Genialne! Tylko nie miałam świeżej bazylii więc zrobiłam masło pietruszkowo-czosnkowe i też pycha. Bonus to zabawa dla dziecko bo córka była wniebowzięta przy robieniu ciasta 😀 Dzięki za przepis!
Mąką z kulek…?
„wysypanej mąką, z kulek ciasta rozwałkowujemy placuszki” … tam jest przecinek i Hafija dobrze to napisała, chyba ktoś tu nie zna się na interpunkcji…lol
Nie ja pozjadałam przecinki ale juz wyedytowałam 🙂
Właśnie włączyłam laptopa żeby poszukać jakiegoś przepisu na przekąskę, a Ty mi na FB wyskoczyłaś. To takie ala podpłomyki wyjdą? Zresztą idę robić to się sama przekonam 😀
Tylko płasko rozwałkuj! 🙂