Odciąganie, przechowywanie, rozmrażanie i podawanie mleka matki | 2021
Szczegółowe informacje dotyczące przechowywanie pokarmu:
- W temperaturze pokojowej (czyli do 29oC) przechowuj mleko ok. 4 godzin. Możesz pozostawić je nawet i do 8 godzin o ile nie jest zbyt upalnie i mleko nie stoi w nasłonecznionym miejscu. Pamiętaj żeby mleko znajdowało się w zamkniętym pojemniku. Przy wysokich temperaturach staraj się nie przechowywać mleka poza lodówką.
Zakres od 6 do 8 godzin jest właściwy jedynie kiedy mleko jest przechowywane w sterylnym pojemniku, na czystych powierzchniach i w temperaturze pokojowej poniżej 27oC.
Jeżeli nie planujesz podać mleka w ciągu 6h to umieść je w lodówce od razu po odciągnięciu.
Jeżeli masz dostępną lodówkę, to zawsze lepiej umieścić mleko w lodówce. Wydłuży to jego przydatność do spożycia. Jeżeli masz taką możliwość to najlepiej podawać mleko świeżo odciągnięte.
- W lodówce turystycznej ze specjalnymi wkładami chłodzącymi mleko nie powinno przebywać dłużej niż 24h.
- W zwykłej lodówce w temperaturze ok 4o C mleko możesz przechowywać do 96 godzin, ale nie na drzwiach lodówki.
- W chłodziarko-zamrażarce, w temperaturze od -4oC do -20oC, mleko możesz przechowywać przez około 3 miesiące. Po dziewięciu miesiącach w mleku spada ilość: tłuszczów, białek, witaminy C, laktoferyny i kalorii.
- W zamrażarce w temperaturze -20o mleko możesz przechowywać przez 3 do 6 miesięcy. W tej temperaturze cytokiny, IgA i czynniki wzrostu w siarze są na niezmienionym poziomie jeżeli mleko przechowywane jest do 6 miesięcy.
Jeżeli mamy świeżo odciągnięte mleko, to zanim zmieszamy je z mlekiem schłodzonym w lodówce, należy schłodzić świeżą porcję, co zapobiegnie gwałtownemu ogrzewaniu się schłodzonej części i namnażaniu patogenów.
Mleko rozmrożone może pachnieć inaczej niż świeże.
Temperatury w domowych lodówkach z oddzielnym zamrażalnikiem:
(Uwaga – jest to tylko przykład i w każdej lodówce może być troszkę inaczej)
- w lodówce zakres temperatury zwykle waha się między 1°C a 8°C
- w zamrażalniku zakres temperatury zwykle waha się między -15°C a -23°C
Jeżeli mama ma infekcje grzybiczną czy bakteryjną nie musi wylewać odciągniętego mleka.
Najlepsze miejsce w lodówce do przechowywania mleka mamy, to środkowa półka z tyłu. Najcieplejsze miejsce, niepolecane do przechowywania pokarmu, to drzwi lodówki i pólka na warzywa
Wszystkie pojemniki do przechowania mleka powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane z za-chowaniem zasad higieny. Jeżeli mrozimy mleko to w pojemniku należy pozostawić przestrzeń na zwiększenie objętości pokarmu.
Mleko najlepiej rozmrażać:
- przez noc w lodówce
- pod ciepłą bieżącą wodą
- w ciepłej kąpieli wodnej
- używając suchych podgrzewaczy
Powolne rozmrażanie w lodówce jest najbardziej korzystne pod kątem tłuszczów mleka. Spowodowane jest to tym, że tłuszcze szybko ogrzane przywierają i osadzają się częściowo na ściankach pojemników. Profil kwasów tłuszczowych wg. najnowszej wiedzy pozostaje jednak w miarę stabilny.
Możesz podać mleko dziecku:
- chłodne z lodówki
- w temperaturze pokojowej
- ogrzane
Żeby zagrzać mleko do temperatury ciała, należy mleko mamy podgrzewać w kąpieli wodnej o temp maksymalnie 40oC przez 20 minut. Najlepiej żeby temperatura nie była wyższa niż 40oC a najlepiej żeby miała 37oC co zapobiegnie zmianom w składzie pod kątem tłuszczów, i zapobiegnie ich przyklejaniu się do ścianek pojemników.
Podgrzewanie w kąpieli wodnej w temperaturze wyższej niż 80oC przyczynia się do powstawania wysp ciepła, a przegrzanie mleka zmienia profil składników bioaktywnych i znacznie zmniejsza zawartość tłuszczów.
Podgrzewanie mleka w mikrofalówce znacznie zmniejsza jakość mleka, ilość czynników odpornościowych i jego odżywczość dla dziecka oraz sam proces podgrzewa pokarm nierównomiernie, co może powodować powstawanie wysp ciepła.
Nie powinno się ogrzewać mleka w gotującej się wodzie.
Po rozmrożeniu mleka i ogrzaniu go do temperatury pokojowej, mleko nie powinno w niej spędzać więcej niż 2h. Rozmrożone mleko można przechowywać w lodówce do 24h. Nie powinno się ponownie mrozić rozmrożonego mleka.
Mleko które miało kontakt z ustami i śliną dziecka należy zużyć w ciągu 1-2 godzin, a niezużyte wylać po tym czasie. Niemowlęta jedzą od 60 do 120 ml pokarmu na jeden posiłek, więc dobrym pomysłem jest mrożenie pokarmu w ilości 15-60 ml co zminimalizuje ryzyko marnowania mleka. Z tego samego powodu rozmrożone mleko warto przetrzymywać w małych pojemnikach 15-60 ml.
W czym przechowywać mleko:
Mleko można przechowywać w szklanych pojemnikach – należy bardzo uważać na nie przy mrożeniu, żeby nie powstały pęknięcia. W szklanych pojemnikach zawartość składników odpornościowych jest lepiej zachowana niż w pojemnikach z tworzywa sztucznego.
Możesz używać pojemników polipropylenowych. Pojemniki nie powinny zawierać Bisfenolu A i DEHP.
Każdy pojemnik musi mieć szczelne zamknięcie/wieczko. Najlepiej wybierać jednorazowe pojemniki, ale jeżeli zdecydujesz się na pojemnik wielokrotnego użytku powinien on być możliwy do dokładnego umycia ciepłą wodą i płynem do mycia. Dla dzieci zdrowych urodzonych o czasie pojemniki na mleko nie muszą być sterylizowane jeżeli są dokładnie umyte.
Jeżeli wybierasz torebki do mrożenia pokarmu sięgaj po worki do tego przeznaczone z możliwością szczelnego zamknięcia woreczka.
Mleka nie wolno przechowywać w pojemnikach na mocz i innych pojemnikach medycznych nie przeznaczonych do mleka.
Jeżeli mleko się rozwarstwi możesz je zamieszać lub lekko wstrząsnąć żeby warstwy się połączyły. Mleko jest emulsją więc rozwarstwienie jest naturalnym procesem i nie wpływa na jakość mleka
Nie należy mieszać ze sobą mleka modyfikowanego i mleka matki. W przypadku takiego działania może spaść ilość lizozymu w mleku i istnieje ryzyko szybszego namnażania się bakterii.
Mignęła mi informacja, że są już nowe wytyczne dotyczące mieszania mleka o różnej temperaturze w celu schlodzenia, ale nie mogę dokonać się do źródła . Czy wie Pani coś o takich badaniach ?
nie, ale daj linka jak znajdziesz
Dzień dobry, czy dziecku można podać przy jednym karmieniu rozmrożone porcje mleka odciąganego w różne dni. Po rozmrażaniu nie mieszam porcji ale dla przykładu np. najpierw podaję całą porcję z 6 listopada, potem cała z 8 listopada. Nie jestem w stanie za jednym razem odciągnąć takiej porcji by wystarczyło na jedno karmienie. Córka ma 5 miesięcy.
Dzień dobry, czy można do mleka zamrożonego dolac kolejna porcje mleka schłodzonego i mrozic dalej?
Czy mleko które wcześniej stało w lodówce kilka godzin można zamrozić? ( zbierane kilka porcji przez cały dzien)
tak
Czy jak odmrożę razem w lodówce dwie porcje mleka z różnymi datami to mogę je łączyć przed podaniem?
Ile czasu, w temperaturze pokojowej może stać mleko matki wyjęte z lodówki, nie mrożone ?
Dzień dobry,
Wpis bardzo pomocny. Wiele cennych informacji zawartych w jednym miejscu. Dziękuję. Jednak mam pytanie. Czy odciągnięte mleko można od razu włożyć do zamrażarki, czy należy je najpierw schłodzić w lodówce?
Najlepiej najpierw lekko schłodzić
A czy dwie porcje zamrożonego mleka można połączyć ze sobą po rozmnożeniu?
Tak 🙂
Witam. Dziekuje bardzo za ten artykul, bo przechowywanie pokarmu to temat, ktory spedza mi troche sen z powiek gdyz nie chcialabym zrobic krzywdy swojemu pierwszemu dziecku, a nie ukrywam, ze z informacjami od Pani w kwestii karmienia licze sie najbardziej. Mam pytanie i bylabym wdzieczna za odpowiedz gdyz to moje pierwsze dziecko – jezeli mleko po odciaganiu wlewam od razu do wysterylizowanej/wyparzonej butelki, ktorej uzywa dziecko i pozostawiam w temp. pokojowej na max. 6 godzin czy to jest ok? Czy moze lepiej kupic pojemniki do przechowywania pokarmu i przelewac z nich do butelek kiedy jest pptrzeba karmienia? Moj 2 msc syn je nieregularnie, wiec wstrzelenie sie z odciaganiem graniczy z cudem. Pozdrawiam.
Czy mleko przechowywane w lodowce można zamrozić? Jeśli tak, to po jakim max. czasie?
Chodzi mi o to, czy np. możemy zbierać mleko przez cały dzień i potem je zamrozić?