CZY WIESZ CZYM JEST MLEKO? MLEKO JEST EMULSJĄ.
Czym jest emulsja? Jest to ciecz, która składa się dwóch faz które się ze sobą nigdy w pełni nie łączą (kojarzysz dwufazowy zmywacz do makijażu?). W mleku mamy jest faza wodna i faza tłuszczowa. Obie te fazy mają różne właściwości.
Faza tłuszczowa jest bardziej lepka i gęsta, faza wodna jest mniej lepka i bardziej płynna. W czasie kiedy pokarm jest wypychany z pęcherzyków mlecznych na zewnątrz, faza tłuszczowa wypływa „leniwiej” i zwykle większość jej płynie z tyłu, bo trudniej odrywa się od ścianek pęcherzyka i kanalika. Faza wodna jest szybka i „wartko” opuszcza pierś.
Nie oznacza to, że produkujemy dwa różne rodzaje mleka. Mleko jest jedno i nie ma mleka „lepszego” lub „gorszego”. Obie fazy nigdy nie występują oddzielnie, ale też nigdy w pełni się nie mieszają.
Ale to nie wszystko.
Czy wiecie, że im dłużej trwają przerwy między karmieniami, tym więcej w mleku jest fazy wodnej a mniej tłuszczowej. Im pełniejsza pierś – tym jest większa przewaga fazy wodnej nad fazą tłuszczową.
To nie znaczy, że można mieć – niepełnowartościowe mleko, to nie znaczy, że mleko jest podzielone na dwie części, to nie znaczy, że można mieć za chude mleko.
Oznacza to, że szczególnie w chwili niskich przyrostów częste i efektywne karmienia bez ograniczeń czasowych oraz częste zmienianie piersi w przerwach między karmieniami będą pomagały w produkcji ilościowo i jakościowo.
Witam,
Karmiłam dziecko piersią od urodzenia i od samego początku miało poważne odparzenia pupy. Kiedy zaczęłam odciągać i wylewać pierwsze 20ml mleka, a resztę podałam dziecku, to w ciągu 4 dni rany się zagoiły i nie było śladu po odparzeniach. Czy to oznacza, że nie toleruje laktozy? Słyszałam, że podobno w początkowym mleku znajduje się najwięcej laktozy, czyli w tym wodnistym mleku. Kiedy tylko nie odciągnę pierwszego mleka i podam od razu pierś dziecku, po błyskawicznie pupa robi się czerwona. Czy możliwa jest taka zależność? Czy to może być wrodzona nietolerancja laktozy?