Co zrobić z zamrożonym mlekiem, które ma więcej niż pół roku?
Takie mleko nie jest popsute, po prostu po ok. 6 miesiącach zaczyna wytracać wartość odżywczą.
Wykazano, że zamrażanie odciągniętego mleka ludzkiego jest bezpieczne przez co najmniej 3 miesiące, albo i dłużej.
Rozmrożone mleko ludzkie, wcześniej zamrożone na co najmniej 6 tygodni w temperaturze –20°C ma taką samą żywotność i różnorodność bakterii, jak mleko świeżo odciągnięte.
Ilość tłuszczu, białka i kalorii w ludzkim mleku 90 dni po zamrożeniu zaczyna spadać w porównaniu ze świeżym ludzkim mlekiem.
Po 3 miesiącach zaczyna się zwiększać kwasowość mleka. Między pierwszym a piątym miesiącem spada ilość witaminy C.
Zmniejsza się ilość czynników bioaktywnych wraz z zamrażaniem np. po 3 miesiącach w temperaturze -20°C ilość i bioaktywność laktoferyny znacznie spada, ale już kilka cytokin, IgA i czynniki wzrostu z siary są stabilne przez co najmniej 6 miesięcy.
Jednak niektóre badania pokazują, ze makroskładniki odżywczei immunoaktywne białka pozostają niezmienione nawet po 9 miesiącach.
Co zrobić z zamrożonym mlekiem, które ma więcej niż pół roku?
Możesz użyć je jako dodatek do różnorodnych potraw dla dziecka.
- Rozprowadź nim masło orzechowe albo tahini przed posmarowaniem nim wafelka ryżowego lub rozrzedź na tyle żeby zrobić lekki dip.
- Dodaj do jajecznicy
- Dodaj do smoothie (możesz nawet dodać mleko zamrożone nie musisz go rozmrażać)
- Dodaj do naleśników, placków, gofrów, pankejków
- Dodaj do zupy jako zabielacz
- Dodaj do gniecionych warzyw np. do purée z ziemniaka, groszku albo fasoli
- Dodaj do kaszki
- Dodaj do kąpieli
Comments are closed here.