Co zrobić z zamrożonym mlekiem, które ma więcej niż pół roku?


Takie mleko nie jest popsute, po prostu po ok. 6 miesiącach zaczyna wytracać wartość odżywczą.

Wykazano, że zamrażanie odciągniętego mleka ludzkiego jest bezpieczne przez co najmniej 3 miesiące, albo i dłużej.

Rozmrożone mleko ludzkie, wcześniej zamrożone na co najmniej 6 tygodni w temperaturze –20°C ma taką samą żywotność i różnorodność bakterii, jak mleko świeżo odciągnięte.

Ilość tłuszczu, białka i kalorii w ludzkim mleku 90 dni po zamrożeniu zaczyna spadać w porównaniu ze świeżym ludzkim mlekiem.

Po 3 miesiącach zaczyna się zwiększać kwasowość mleka. Między pierwszym a piątym miesiącem spada ilość witaminy C.

Zmniejsza się ilość czynników bioaktywnych wraz z zamrażaniem np. po 3 miesiącach w temperaturze -20°C ilość i bioaktywność laktoferyny znacznie spada, ale już kilka cytokin, IgA i czynniki wzrostu z siary są stabilne przez co najmniej 6 miesięcy.

Jednak niektóre badania pokazują, ze makroskładniki odżywczei immunoaktywne białka pozostają niezmienione nawet po 9 miesiącach.

Co zrobić z zamrożonym mlekiem, które ma więcej niż pół roku?

Możesz użyć je jako dodatek do różnorodnych potraw dla dziecka.

  • Rozprowadź nim masło orzechowe albo tahini przed posmarowaniem nim wafelka ryżowego lub rozrzedź na tyle żeby zrobić lekki dip.
  • Dodaj do jajecznicy
  • Dodaj do smoothie (możesz nawet dodać mleko zamrożone nie musisz go rozmrażać)
  • Dodaj do naleśników, placków, gofrów, pankejków
  • Dodaj do zupy jako zabielacz
  • Dodaj do gniecionych warzyw np. do purée z ziemniaka, groszku albo fasoli
  • Dodaj do kaszki
  • Dodaj do kąpieli
Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

Comments are closed here.