Hafija w kuchni – kieszonki pita
Jakiś czas temu jedna z czytelniczek mojego starego i zapomnianego bloga zapytała gdzie może znaleźć przepis na kieszonki pita, który tam miałam. W związku z tym dla niej i dla Was przepis na takie bułeczki:
250g mąki
150g cieplej wody
5g cukru
5g soli
15g oliwy
2,5g suchych drożdży
Drożdże wymieszać z wodą i olejem. Dodać PRZESIANĄ mąkę, sól i cukier. Zagnieść na elastyczne ciasto. Pozostawić na 45 minut to urośnięcia.
Jak ciasto podwoi objętość odgazować (pięścią w ciacho!) uformować dwie kulki i poczekać, aż odetchnie 10 minut. Następnie uformować placki (mi wyszły 4 średnie) ale nie wałkować tylko rozklepać ręką, położyć na blasze i pod przykryciem odczekać 10min.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni C i placuszki pieczemy ok 5-6 minut.
ze
Ja tymczasem jestem na Gali Kwiat Kobiecości a co tam robię możecie śledzić na INSTAGRAM
Mniam, mniam, muszę wypróbować, bo super wygląda 🙂
Super przepis! Chętnie spróbuję 🙂 A można jakoś użyć drożdży z kostki? jest jakiś przelicznik?
Można z kostki, poszukam ilości ale musiałabyś zrobić zaczyn a tu już nie wiem w jakich proporcjach