Najnowsze zalecenia dotyczące przechowywania pokarmu kobiecego – 2014


Najnowsze zalecenia dotyczące przechowywania pokarmu mamy są takie same dla wcześniaków i dla dzieci urodzonych o czasie.

Dla wszystkich którzy potrzebują ściągi:

w temperaturze pokojowej mleko świeże po odciągnięciu może stać do 4 godzin, ale nie więcej niż 8 godzin


w zwykłej lodówce w temperaturze +4 stopnie do 96 godzin


w zamrażalce wewnętrznej w temperaturze -10st – tydzień 


w chłodziarko-zamrażarce w temperaturze  -14 stopni – kilka tygodni


w zamrażarce w -20 stopniach 3 – 6 miesięcy


mleko po podgrzaniu z zamrażarki lub świeże podgrzane w temperaturze pokojowej max. 4 godziny


Najważniejsze – mleko po tym czasie nie psuje się tylko traci stopniowo niektóre właściwości odżywcze, dlatego nie warto go wylewać. Można go dodać do kaszki dla dziecka, do kąpieli, robić okłady na ranki i zadrapania.

A ja zachęcam Was do lektury TEGO dokumentu

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o rodzicielstwie bliskości i karmieniu piersią.

46 komentarzy

  • Kotamota
    29 maja 2014 at 20:44

    hmmm kąpiel w mleku – bajka 🙂

    • Hafija
      29 maja 2014 at 21:06

      Jak Kleopatra 😛

  • Wiola
    29 maja 2014 at 21:34

    Mleko również pomoże na katar u dzieciaczka 🙂

    • Justyna
      2 sierpnia 2016 at 19:52

      W jaki sposób?

    • Kinia
      17 grudnia 2016 at 21:35

      Ja tak wyłączyłam katarek u mojego 3 miesięcznego dzidziusia .

  • Joanna Nowak
    30 maja 2014 at 08:30

    Bardzo przydatne informacje. Zwłaszcza gdy mama wraca do pracy i nie chce odstawiać maluszka. Pozdrawiam

  • M
    30 maja 2014 at 08:56

    Ty nie umiesz pisac o niczym innym jak o karmieniu cyckiem i o mleku? Mam wrażenie że tylko to sie dla Ciebie liczy…

    • Hafija
      30 maja 2014 at 09:02

      Umiem jeszcze o klapsach i przemocy domowej.
      Ps. Nie pasuje – nie czytaj 🙂

    • Gosia
      15 sierpnia 2015 at 21:23

      Desperatka 😀
      Tak się składa, że blog nosi nazwę MATKI KARMIĄCEJ.
      Idź i nie grzesz więcej 😉
      I tu nie zaglądaj 😛

    • Ana,
      23 kwietnia 2017 at 16:08

      Amazing. O tym wlasnie jest blog. O karmieniu piersia…

  • Budująca Mama
    30 maja 2014 at 09:20

    O super pomysł na niewylewanie. Ja bardzo dużo mleka wylałam, bo myślałam, że jest popsute :/

  • lili
    30 maja 2014 at 12:12

    mi ściąganie mleka nie wychodziło, bo niestety zainwestowałam w kiepski laktator. na szczęście zapasy nie są potrzebne, bo córa pije z piersi już 15 miesiecy:)

  • Rodzina w budowie
    30 maja 2014 at 18:37

    Ooo!A ja się właśnie zastanawiałam co tu zrobić z zapasem mleka, które leży juz od dawna w naszej zamrażarce…przy głupocie bym je jeszcze wylała!!!

  • Gosia
    30 maja 2014 at 20:22

    A ja mam zapasy w zamrażarce zrobione i odmrażam po jednej porcji codziennie. Stąd moje pytanie: jeśli wyciągam z zamrażarki i wkładam do lodówki żeby się rozmroziło, to ile mogę tam trzymać? Bo zazwyczaj wkładam na całą noc i rano daję, jak się rozmrozi. Tak może być czy to za długo?
    Pozdrawiam
    Gosia

    • Hafija
      30 maja 2014 at 20:28

      najlepiej rozmrażać właśnie tak – na noc w lodówce a potem przed podaniem lekko podgrzać lub wyjąć żeby nie było za zimne 🙂

    • Gosia
      30 maja 2014 at 22:32

      Tak właśnie robię, lekko podgrzewam i najczęściej robię Małej kaszkę na śniadanie na tym moim mleku. Chociaż mleko z piersi ma jakieś takie właściwości, że za chwilę kaszka ze stałej robi się wodnista, trochę to wkurzające, ale przynajmniej dostaje Mała jakieś przeciwciała jeszcze..
      Pozdrawiam
      Gosia

  • Motherofappointment
    30 maja 2014 at 21:35

    Przydatne informacje. W różnych źródłach różnie piszą niestety… Pozdrawiam

  • Iza
    31 maja 2014 at 22:54

    Ja właśnie niedawno przestałam karmić, a rady przekaże koleżnce 🙂

  • Blisko Dziecka
    1 czerwca 2014 at 20:09

    Na pewno się nie psuje? Pamiętam, jak wyciągnęłam po miesiącu pojemnik z pokarmem z zamrażalnika (trzymany w -20 stopniach) i po rozmrożeniu mleko pachniało, jakby się skisiło… No to psuje się, czy nie?

    • Hafija
      1 czerwca 2014 at 20:48

      Informacje mam od osób odpowiedzialnych za nowe zalecenia m.in. z CNOL więc tak, daję im wiarę, że się nie psuje.

    • Gosia
      2 czerwca 2014 at 09:25

      A może po prostu było niewłaściwie zamrożone tzn niedokładnie był wyparzony pojemnik do przechowywania, niedokręcona pokrywka, albo za długo było przechowywane przed zamrożeniem? Mi się też raz coś takiego zdarzyło, okazało się, że pokrywka puściła :/

  • Alicja
    1 sierpnia 2014 at 19:18

    Mi ostatnio mleko me własne oko uratowało bo zapalenie spojówki mnie dopadło całe szczęście żem mleczna i zwalczyłam zarazę w zarodku 😀

  • Julia
    22 marca 2015 at 19:50

    Staram się przechowywać mleko jak powyżej, ale często zdarza się, że po dużo krótszym czasie (np. 1 dzień w lodówce) mleko wydaje się skisłe. Zupełnie zmienia się zapach (na taki kwaśno-chemiczny), a smak kojarzy mi się z wymiocinami. Córka nie chce tego tknąć (i wcale jej się nie dziwię). Mleko przechowuję w wymytych i wysterylizowanych buteleczkach Medela, a mrożę w woreczkach Avant. Co może być nie tak?

    • ela.dzi
      23 marca 2015 at 11:50

      Mleko zmienia smak jak postoi odciągnięte, to norma. Niektóre dzieci nie akceptują takiego mleka, dla innych nie ma to znaczenia.

    • Marzena
      5 września 2016 at 01:08

      Julia mam dokładnie tak jak Ty, raz spróbowałam tego mojego mleka to myślałam że padne…jak wymiociny…pomyślałam zrobię kaszke nie będzie tak czuć i to samo blee…przy starszej córce miałam tak samo tylko miałam ręczna dojarke 😜 więc nie ściągalam dużo…

  • Marta
    7 sierpnia 2015 at 20:37

    Odnośnie mrożenia. Niedługo wracam do pracy po pół roku na cały etat. Moje dziecko do tej pory je tylko mleko z piersi, potrafi jednak ładnie jeść z butelki – miała żółtaczkę i w domu w trzeciej dobie odstawiła się od piersi i ponad tydzień odciągałam i karmiłam butelką, żółtaczka zeszła i wróciły siły do ssania. Przez ponad 5 miesięcy laktacja się unormowała, nie mam nawałów, wszystko co produkują piersi dziecko zjada. Dziś np udało mi sie odciągnąć jedynie 50 ml koło 10 – czy mogę dociągnąć teraz przy wieczornym karmieniu, wymieszac i razem zamrozić? Dziecko karmienia na żadanie nawet nie jestem w stanie określić ile i jak często zjada, nie wiem ile mleka przygotować na te 8-9 godz jak mnie nie bedzie. I kiedy go odciagnąć? Cały czas teraz się martwie co moje dziecko będzie jeść:( Może jakiś wpis na temat wczesnego powrotu do pracy na pełen etat i karmienia piersią. Po roku wiadomo, dziecko je coś więcej niż pierś, ale po pół roku dopiero będzie mieć rozszerzaną dietę jak już będę pracować.

  • meggi
    7 listopada 2015 at 10:05

    A ja mam pytanie, czy bezposrednio po wyjeciu z zamrazarki mleko mozna wlozyc do podgrzewacza?
    A drugie pytania czy od razu po odciagnieciu mozna mleko zamrozic? W ktoryms komentarzu pisalas zeby odczekac do temp.pokojowej – czyli lepiej odczeksc np 15 min i wdopiero wlozyc do zamrazarki?

    Ps. Bardzo przydatny blog, nie ma drugiego takiego w internecie. Pozdrwwiam, Magda

    • Hafija
      9 listopada 2015 at 07:43

      Mozna od razu ale sie nie poleca, lepiej najpierw w lodowce lub tem pokojowej. Z zamrażaniem tak samo najpierw lepiej schłodzić

  • Beata
    18 listopada 2015 at 08:48

    a czy moge zamrozic pokarm ktory w lodowce siedzial ponad dobe? odciagnelam dwie porcje pokarmu dla synka na czas jak mnie nie bedzie w domu, a zjadl tylko jedna.

    • Hafija
      19 listopada 2015 at 20:51

      możesz spróbować. po rozmrożeniu sprawdź jak pachnie

  • bogna
    8 lutego 2016 at 20:56

    A ja 1,5 litra wylałam parę dni temu, smuteczek 🙁 ale jak odmrażałam to też miało taki dziwny nieprzyjemny zapach i smak. Młody jadł i nic mu nie było ale ja jak spróbowałam to wyplułam.

  • anula
    13 lutego 2016 at 08:05

    Jak ja nie cierpię laktatora! Nie umiem się z nim zaprzyjaźnić, nie wiem, jak to będzie po powrocie do pracy. Albo mi piersi pękną, albo będę musiała przestawić bobasa ma mm :/ potrafię pól dnia odciągać po karmieniach i ledwie z tego dwie łyżki stołowe lądują w butelce.

  • Iwona
    24 lutego 2016 at 07:10

    Nareszcie znalazłam to czego szukałam:) Ale mam jedno pytanie dla upewnienia się:mam trzy porcje pokarmu ścignięte o 24, 3 i 7 nad ranem. Schłodzone w lodówce. Czy mogę je zmieszać np. o 18 i podać dziecku????

  • świeżaczek
    24 sierpnia 2016 at 15:13

    Ile można trzymać mleko w temperaturze pokojowej po wyjęciu z lodówki? Np. zostawiam na noc w lodówce, a potem chcę zabrać ze sobą w podróż, to jaki jest maksymalny czas jego przydatności? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

  • Ania
    16 listopada 2016 at 11:05

    Czy mogę podać dziecku mleko z zamrażarki (-15) po 6 tygodniach przechowywania?

  • Zuz
    16 listopada 2016 at 21:47

    Postanowiłam napisać bo w ostatnich dniach mój chłopak zrobił dość porządny przegląd badań naukowych dot. przechowywania mleka matki. W tym przejrzeliśmy właśnie bibliografię z artykułu podanego w linku powyżej. Być może można mleko przechowywać długo, ale niemal wszystkie badania pokazują, że po 96 godzinach zamrożone ludzkie mleko traci wiele swoich właściwości (po 72h traci działanie antybakteryjne) a po 1 miesiącu w zasadzie 2/3 witamin też traci. Polecam szczególnie do poczytania metaanalizę różnych badań: Weiss, P., The Storage of Breast Milk (kwiecień 2005), International Children Medical Research Association. Pozdrawiam

    • Hafija
      16 listopada 2016 at 22:59

      Są już nowsze badania 😉

    • Hafija
      16 listopada 2016 at 22:59

      Inna sprawa, że każda „obróbka” mleka sprawia, że ono coś traci

  • Zuz
    17 listopada 2016 at 08:17

    A które to badania? Bo z tego co widzę, większość nowszych publikacji kopiuje stare tabelki a chętnie się dowiem bo w końcu zależy mi na tym, żeby jedzenie mojego dziecka było jak najlepsze 🙂

  • Magdalena
    17 listopada 2016 at 19:41

    Hafijo jak uargumentować unikalne właściwości mleka jako dodatku do kąpieli. Próbuję znaleźć jakiekolwiek wiarygodne źródło. Jedna z „znawczyń” kosmetyków bardzo neguje używanie mleka matki tłumacząc to rozwojem bakterii na skórze dziecka powstałych z rozkładu białek, cukrów i tłuszczy… Help… dziecisawazne niestety nie są dla niej satysfakcjonującym źródłem.

  • Maria
    7 lutego 2017 at 12:54

    A ja mam takie pytanko. Czy jak mleko stoi w temp pokojowej np 4 godziny, to jeżeli tak się wydarzy że mała go nie zje, to czy mogę go po tym czasie włożyć do lodówki i czy to będzie ok?
    I drugie pytanie. Jezeli powyższe jest możliwe to czy takie mleko jak schlodze to mogę zmieszać z takim 3dniowym z lodówki i zamrozić?

  • Claudia
    4 lipca 2017 at 08:25

    Ja mam takie pytanie, ile dni moze stać pokarm w lodówce w której jest 5 stopni? (Mogę tylko nieparzyste liczby ustawić) i jak to zrobic gdy chce pokarm ze sobą zabrać, wziąć zimne i podgrzać na miejscu? (Młody letniego nie chce więc kupiłam termos do podgrzewania butelek :))

  • Gosia
    11 sierpnia 2017 at 13:08

    Mam pytanie- czy jak sciagne pokarm i jest on w lodowce a nastpenie doprowadzam go do temperatury pokojowej i podaje dziecku ale dziecko zjada tylo czesc i reszta zostaje i chowam ja do lodowki to czy moge podac ja ponownie dziecku na przyklad na drugi dzien???
    Czy juz tylko do kapieli?
    Pytanie czy mozna wkladac i wyjmowac z lodowki w odstpeie doby/dwoch i ponownie podawac dziecku?

    Bede ogromnie wdzieczna za pomoc 🙂

    Pozdrawiam

skomentuj

Pobierz darmowy e-book