Najnowsze zalecenia dotyczące przechowywania pokarmu mamy są takie same dla wcześniaków i dla dzieci urodzonych o czasie.

Dla wszystkich którzy potrzebują ściągi:

w temperaturze pokojowej mleko świeże po odciągnięciu może stać do 4 godzin, ale nie więcej niż 8 godzin[wc_divider style=”solid” line=”double” margin_top=”” margin_bottom=””]

w zwykłej lodówce w temperaturze +4 stopnie do 96 godzin[wc_divider style=”solid” line=”double” margin_top=”” margin_bottom=””]

w zamrażalce wewnętrznej w temperaturze -10st – tydzień [wc_divider style=”solid” line=”double” margin_top=”” margin_bottom=””]

w chłodziarko-zamrażarce w temperaturze  -14 stopni – kilka tygodni[wc_divider style=”solid” line=”double” margin_top=”” margin_bottom=””]

w zamrażarce w -20 stopniach 3 – 6 miesięcy[wc_divider style=”solid” line=”double” margin_top=”” margin_bottom=””]

mleko po podgrzaniu z zamrażarki lub świeże podgrzane w temperaturze pokojowej max. 4 godziny[wc_divider style=”solid” line=”double” margin_top=”” margin_bottom=””]

Najważniejsze – mleko po tym czasie nie psuje się tylko traci stopniowo niektóre właściwości odżywcze, dlatego nie warto go wylewać. Można go dodać do kaszki dla dziecka, do kąpieli, robić okłady na ranki i zadrapania.

A ja zachęcam Was do lektury TEGO dokumentu

Kategoria:

karmienie piersią,