AKTUALIZACJA 2022
Ten wpis ma charakter jedynie informacyjny i nie stanowi porady medycznej ani dietetycznej w zakresie indywidualnego spożywania alkoholu w czasie laktacji.

Jak chcecie się pokłócić to zadajcie to pytanie na grupie dla mam. Gwarantuję, że za samo pytanie albo zostaniecie upewnione, że można wypić sobie piwko a z drugiej strony, że nie wolno bo patologia.
Trzeba rozjaśnić ten temat, bo przekonania to jedno a wiedza to drugie.
Zanim jednak przystąpimy do tego tematu przypominam, że zawsze – karmisz czy nie – jeżeli pijesz alkohol, to dzieckiem powinna opiekować się inna osoba. Mamy, które piją regularnie, dużo lub mają aktywną chorobę alkoholową nie powinny karmić dziecka piersią.
Alkohol – czyli etanol – jest substancją psychoaktywną, spożywaną głównie w celach rozrywkowych i kulinarnych.
W kategoriach leków u Hale’a ma jest on w grupie L4. (L4 – Potencjalnie niebezpieczne leki – Istnieją dowody na ryzyko dla niemowlęcia karmionego piersią lub dla produkcji mleka matki, ale korzyści ze stosowania u matek karmiących piersią mogą być akceptowalne pomimo ryzyka dla niemowlęcia (np. jeśli lek jest potrzebny w sytuacji zagrażającej życiu lub w przypadku poważnej choroby które bezpieczniejsze leki nie mogą być stosowane lub są nieskuteczne). Jest to kategoria dotycząca leków, a etanol który pijemy na co dzień lub używamy do przygotowania potraw nie jest lekiem 😉 Natomiast mówi nam to, że nie powinno się spożywać etanolu ot tak. A jak?
Etanol dość łatwo przenika do mleka w stosunku mleko/osocze 1:1.
Jest jedną z najszybciej wchłaniających się substancji. Oznacza to, że wartość alkoholu w mleku i osoczu jest podobna ale nie oznacza, że dawka w mleku jest od razu wysoka. Na podstawie tego jaką drogę alkohol musi pokonać od ust mamy do jej mleka wiemy, że ilość na jaką karmione niemowlę jest narażone na to tylko niewielka część tego, co matka spożywa. Zanim alkohol trafi do piersi przechodzi przez układ pokarmowy, krew, wątrobę i dopiero stamtąd może wyruszyć do mleka[footnote]https://laktaceuta.pl/alkohol-a-karmienie-piersia/[/footnote].
Najwyższy poziom alkoholu w mleku występuje od 30 do 60 minut po spożyciu a jedzenie opóźnia czas osiągnięcia szczytowego poziomu alkoholu w mleku (60-90 min). Karmienie piersią lub odciąganie pokarmu w ciągu 1 godziny przed spożyciem alkoholu może nieznacznie zmniejszyć ilość alkoholu w mleku matki. [footnote]Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–. Alcohol. 2022 Jan 18. PMID: 30000529.[/footnote]
Istnieje kilka znanych negatywnych lub potencjalnie negatywnych skutków alkoholu na niemowlęta karmione piersią. Niektóre z nich to:
- Upośledzenie rozwoju motorycznego (u dzieci mam pijących alkohol codziennie)
- Zmiany we wzorcach snu
- Zmniejszenie spożycia mleka nawet o 23%
- Ryzyko hipoglikemii spowodowanej alkoholem
- Alkohol zmienia smak i zapach mleka
Wysokie dawki alkoholu mogą mieć wpływ wypływ mleka w okresie laktacji w zależności od dawki. Zahamowanie wydzielania oksytocyny, hormonu stymulującego wyrzut mleka jest obserwowane wśród kobiet karmiących piersią.[footnote][3] Ho, E., Collantes, A., Kapur, B. M., Moretti, M., & Koren, G. (2001). Alcohol and Breast Feeding: Calculation of Time to Zero Level in Milk. Neonatology, 80(3), 219–222. doi:10.1159/000047146[/footnote]
Okazjonalne spożywanie alkoholu w czasie karmienia piersią nie jest powiązane ze szkodą dla dziecka, ale nie można wykluczyć negatywnych skutków jeżeli nie ma odstępu między karmieniem piersią a spożyciem alkoholu.
RID alkoholu wynosi ok 16% i jest dość wysoki (za bezpieczne substancje uważa się te, których RID jest niższy niż 10%) Alkoholu nie powinno się stosować bez przygotowania w czasie laktacji.
Co znaczy bez przygotowania?
Chodzi głównie o zaplanowanie czasu na odczekanie pomiędzy spożyciem alkoholu, a karmieniem piersią, lub o odciągnięcie zawczasu mleka.
Metabolizm alkoholu u dorosłych wynosi około 30 gram czystego etanolu w ciągu 3 godzin.
Nie trzeba odciągać mleka, żeby ilość alkoholu w pokarmie spadła, nie kumuluje się on w piersi.
W 2001 roku na podstawie danych dotyczących zachowania alkoholu w organizmie matki i w mleku oszacowano ile czasu należy odczekać po spożyciu dawki alkoholu[footnote]Ho, E., Collantes, A., Kapur, B. M., Moretti, M., & Koren, G. (2001). Alcohol and Breast Feeding: Calculation of Time to Zero Level in Milk. Neonatology, 80(3), 219–222. doi:10.1159/000047146[/footnote].
Przerwy są zależne nie tylko od tego ile i co wypiłaś, ale też od tego co jadłaś w trakcie i ile ważysz.
Założenia kalkulacji: metabolizm alkoholu jest stały na poziomie 15mg/dl; wzrost kobiety to 162,56 cm. Wyliczenia te należy traktować jedynie informacyjnie.
1 standardowy drink to
- 340 g 5% piwa
- 141,75 g 11% wina
- 42,53 g 40% alkoholu.
Przy takim założeniu
- Kobieta o wadze 59 kg, po wypiciu 1 standardowego drinka powinna odczekać 2h 24 minuty, po spożyciu 2 standardowych drinków 4 godz. 49 minut, żeby CAŁKOWICIE wyeliminować alkohol z mleka
- Kobieta o wadze 68 kg, po wypiciu 1 standardowego drinka powinna odczekać 2 godz. 14 minuty, po spożyciu 2 standardowych drinków 4 godz. 29 minut, żeby CAŁKOWICIE wyeliminować alkohol z mleka
- Kobieta o wadze 72,6 kg, po wypiciu 1 standardowego drinka powinna odczekać 2 godz. 10 minuty, po spożyciu 2 standardowych drinków 4 godz. 20 minut, żeby CAŁKOWICIE wyeliminować alkohol z mleka
- Kobieta o wadze 81,6 kg, po wypiciu 1 standardowego drinka powinna odczekać 2 godz. 01 minuty, po spożyciu 2 standardowych drinków 4 godz. 03 minut, żeby CAŁKOWICIE wyeliminować alkohol z mleka
Upraszczając: 1 porcja alkoholu z w/w źródeł to ok 2,5-3h od spożycia przed nakarmieniem dziecka.
A Tiramisu, albo ciasto nasączone alkoholem?
Tiramisu z włoskiego przepisu wymaga użycia ok 2-4 łyżek likieru lub innego mocnego alkoholu np. amaretto na 8 porcji ciasta. Amaretto ma ok 20-28% alkoholu – czyli ok. połowę tego co mocny alkohol np. wódka. Jednak żeby „utrudnić sobie” przyjmijmy, że kucharz dodał alkohol 40%, bo lubi „mocne” doznania.
Łyżka ma ok 15 ml
Więc mamy ok 60 ml alkoholu czyli 24 ml czystego alkoholu 40% tj. ok 19 g czystego alkoholu na całe ciasto. Jeżeli podzielimy to na 8 porcji, to mamy ok 2,3 g czystego etanolu na porcję. Oznacza to, że przy około 4 kawałkach będziemy już w sytuacji kiedy trzeba przerwać karmienie piersią. Powodzenia w jedzeniu 4 kawałków włoskiego tiramisu 😊. Przypominam, że piszę tutaj o kucharzu który polał do ciasta wódkę 40% a nie amaretto 20 a nawet 28%. Jeżeli dodał amaretto, to myślę, że spokojnie nawet i trzy kawałki możecie zjeść (o ile nie boicie się wybuchnięcia z przejedzenia).
Alkohol w wypiekach i potrawach gotowanych
Mięso i wypieki gotowane/pieczone przez 25 minut bez mieszania zachowują ok. 45 procent alkoholu.
Gulasze i inne potrawy gotowane na wolnym ogniu przez dwie i pół godziny mają zwykle najmniejsze ilości, ale zachowują około 5%alkoholu.
Alkohol zaczyna wyparowywać w temperaturze ok. 75st C
Komentarze