Substancje słodzące w czasie karmienia piersią


Oprócz cukru, który uważam za nienajlepszy wybór do słodzenia, mamy dostępne na rynku inne, mniej kaloryczne opcje. Czy można zastąpić cukier ksylitolem albo erytrytolem w czasie laktacji?

Cukierbiały, brązowy, trzcinowy, rafinowany, nierafinowany to wszystko to samo – można tylko pamiętajcie gdzie cukier idzie jak go jemy (sprawdź TUTAJ). Cukier biały – IG 70, trzcinowy – IG 64.

(IG – indeks glikemiczny – klasyfikacja pożywienia od kątem wpływu na poziom glukozy w organizmie – im mniej tym lepiej)

Miód – można w czasie laktacji słodzić miodem, ale nie wolno podawać miodu dzieciom do 12 miesiąc życia. Jest lepszy od cukru, chociaż nadal kaloryczny (łyżeczka miodu to ok 39 kcal – cukru to ok 20 kcal). Miód jednak zawiera witaminy i mikroelementy, a cukier nie. IG – 55-67

Sukraloza – pojawia się w mleku po spożyciu przez matkę. Niektóre źródła sugerują, ze może mieć wpływ na enzymy trawienne dziecka i mikrobiom. IG – 0

Aspartam – nie pojawia się w mleku po niewysokim spożyciu przez mamę, nie ma wpływu na karmione piersią niemowlę. Jedynym przeciwskazaniem jest karmienie dziecka z Fenyloketonurią. Aspartan budzi wiele kontrowersji w stosowaniu IG – 0

Stevia – nie ma jednoznacznych danych dotyczących wpływu spożywania glikozydów stewiowych na mleko czy dziecko karmione piersią. Generalnie jest uważana za bezpieczną jeżeli stosowana w umiarkowanych ilościach. Przy noworodkach i wcześniakach niektóre źródła zalecają stosowanie innych słodzików. Łyżeczka stewii to ok 20 kcal. IG – 3

Ksylitol – można stosować go w czasie karmienia piersią. Łyżeczka ksylitolu  to ok 17 kcal. Przy wysokim spożyciu może przeczyszczać. Ma dobry wpływ na mikrobiotę jamy ustnej.
IG – 7

Sorbitol – nie pojawia się w mleku matki. Można stosować go w czasie karmienia piersią

Erytrytol –  prawdopodobnie bezpieczny w czasie karmienia piersią i nie pojawia się w mleku po spożyciu. Jest jednym z bezpieczniejszych słodzików. Łyżeczka erytrytolu to 0 kcal. IG – 0

Acesulfam K – pojawia się w mleku po spożyciu. Nie ma danych dotyczących wpływu jego spożycia przez mamę na dziecko karmione piersią. IG – 0

Fruktoza – fruktoza spożywana przez mamę karmiąca w niektórych źródłach jest wskazywana jako odpowiedzialna za niekorzystny skład ciała niemowląt w 6 miesiącu życia. Jednak badanie to jest niejednoznaczne i nie stanowi podstawy do wyciągania takich wniosków. Spożywana w dużych ilościach przez człowieka nie jest najzdrowszym wyborem.
Łyżeczka fruktozy to ok 20 kcal. IG – 15

Generalnie zachęca się do ograniczania spożywania cukrów prostych oraz słodzików natomiast takie produkty jak ksyitol, erytrytol czy stewia mogą być lepszym wyborem niż cukier czy fruktoza.

MOIM ZDANIEM: Ja osobiście uważam, że erytrytol jest dobrym wyborem.

 

.
Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

skomentuj