Mleko dla dziecka FAQ


Po ostatnim wpisie postanowiłam, że zbiorowo odpowiem na liczne pytania, które pojawiły się pod tekstem.

  1. Dlaczego mleko odtłuszczone po drugim roku życia?

Według wytycznych udział tłuszczów w diecie dziecka powinien maleć:

w wieku 6 miesięcy powinien stanowić do 40–60%,

do 24 miesiąca powinien stanowić do 30–35%,

w tym przeważać powinny dobrej jakości tłuszcze roślinne i ryby.

Oznacza to, że redukujemy ilość tłuszczu zwierzęcego na rzecz tłuszczów roślinnych i rybich, takich jak: oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, ryby, owoce morza, pestki, nasiona, awokado, orzechy, algi. Mleko dostarcza dzieciom białko i wapń, ale tłuszcz raczej powinien pochodzić z tych w/w źródeł.

Mleko odtłuszczone lub o obniżonej zawartości tłuszczu to 0,5% lub 0%.

  1. Czy zamiast mleka mogą być napoje roślinne?

Samo nazewnictwo wskazuje, że napoje roślinne to nie mleko – to napój i tak należy je traktować. Mleka roślinne nie są ekwiwalentem mleka krowiego – są całkowicie innym płynem. Nie mogą więc zastępować produktów z grupy nabiału, bo nie są podobne składem do niego. Jedyne podobieństwo do mleka krowiego wykazuje mleko sojowe. Nawet w przypadku wzmocnionych wapniem napojów roślinnych nadal nie wiadomo, jaka jest z nich realna biodostępność. Nabiał, zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, powinien być z diety dzieci eliminowany jedynie ze wskazań medycznych i przy każdej eliminacji dzieciom tych produktów, nawet tej kierowanej stylem życia, powinna ją poprzedzić konsultacja z dietetykiem klinicznym. Migdałowe, kokosowe i ryżowe mleko zawiera o wiele mniej białka niż mleko krowie. Mleka roślinne powinny być więc traktowane jak napój, nie jak posiłek i nie jako zamiennik mleka krowiego w diecie dzieci zdrowych.

Przy stosowaniu napojów roślinnych inne składniki, takie jak wapń i białko, powinny być bilansowanie z innych składników diety: strączków, orzechów, jarmużu, sezamu i innych.

Dodatkowo, mleko krowie zawiera inny rodzaj cukru, który nie jest cukrem wolnym – laktozę, natomiast cukry w napojach roślinnych należy traktować jako cukry dodane – czyli wolne cukry, które są metabolizowane inaczej niż węglowodany z np. całych migdałów. W takim napoju roślinnym może występować od 4 do 9 g wolnych cukrów. W mleku krowim nie ma wolnych cukrów. Jeszcze większy poziom cukrów wolnych może występować w roślinnych, ale i krowich mlekach smakowych.

  1. Czy trzeba podawać dzieciom mleko w ogóle?

To nie musi być mleko. To może być jogurt, kefir, maślanka, twaróg, serek naturalny bez cukru. Nie musi być mleko, ale może. Niektóre dzieci, szczególnie te, które na zwykle mleko reagują problemami brzuszkowymi, mogą spokojnie jeść te produkty, zamiast pić mleko krowie. Jest też cała grupa ludzi, która w ogóle nie je nabiału. Jak funkcjonują takie dzieci: przede wszystkim bycie na diecie wegańskiej nie jest ortodoksyjne (polecam bardzo moją rozmowę z Asia na Milk Tube), po drugie: zwykle na początku potrzebna jest bardzo ścisła współpraca z dietetykiem w kwestii żywienia dziecka.

  1. Czy mleko UHT traci wartości?

Przy obróbce każde mleko traci część wartości, ale co ważniejsze, traci szkodliwe patogeny. Strata odżywcza jest niewielka. Mleka UHT można nie gotować przed podaniem.

  1. Czy można podawać tzw. świeże mleko prosto od krowy?

Takie mleko jest w ogóle nierekomendowane do picia, ale jeżeli podajemy takie mleko, a wiem, że tak niektórzy robią, to trzeba je przegotować. Dzieci nie powinny pic ani jeść  produktów niepasteryzowanych lub nieprzegotowanych.

  1. Czy można podawać tzw. świeże mleko z butelki ze sklepu?

Takie mleko powinno się przegotować.

  1. Mleko krowie jest trujące

Nawet woda w dużych ilościach jest trująca.  Just sayin’. Nie, mleko nie jest trujące. Dla dzieci, w zależności od tego, co ono już je, mleko krowie od 1 roku życia jest bezpieczne w ilości do trzech szklanek (750 ml) lub równoważnika mleka w nabiale, lub równoważnika mleka w produktach innych (nie w napojach roślinnych).

  1. Mleko krowie jest dla cieląt

A dla kogo jest marchewka? Bo nie powstała dla człowieka. A dla kogo jest ryba? Bo też nie dla człowieka. A jajka? Dla kogo są jajka? Dla kur oczywiście, to są „pojemniczki” na kurczaczki. A jednak te wszystkie produkty też jemy.

Oczywiście, że pierwszym odbiorcą mleka krowiego jest cielak. Oczywiście, że konsumpcję mleka warto ograniczać ze względów środowiskowych i ekologicznych, ale tak jak wiele innych produktów, tak i mleko krowie stanowić może element dobrze zbilansowanej diety, ponieważ człowiek w procesie ewolucji nauczył się dostarczać składniki odżywcze z różnych produktów roślinnych i zwierzęcych. Mleko jest jednym z tych produktów.

Więcej informacji o tym, co dać dziecku do picia, znajdziecie TUTAJ.

korekta: AD VERBA

źródło:

Ending inappropriate promotion of commercially available complementary foods for infants and young children between 6 and 36 months in Europe A discussion paper  |  Czerwiec 2019
Commercial foods for infants and young children in the WHO European Region A study | Lipiec 2019
Lott M, Callahan E, Welker Duffy E, Story M, Daniels S. Healthy Beverage Consumption in Early Childhood: Recommendations from Key National Health and Nutrition Organizations. Consensus Statement. Durham, NC: Healthy Eating Research, 2019. Available at http://healthyeatingresearch.org., n.d.
Schuster, M.J., Wang, X., Hawkins, T., Painter, J.E., 2018. Comparison of the Nutrient Content of Cow’s Milk and Nondairy Milk Alternatives: What’s the Difference? Nutrition Today 53, 153–159. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000284
Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

skomentuj

Bezpłatne tapety

Bezpłatne e-booki