Skoro już znamy najlepsze zestawy startowe do karmienia piersią, to dzisiaj przedstawiam przepis na koktajl laktacyjny, który same możecie wykonać w domu. Uwaga, przygotowanie koktajlu zajmuje kilka miesięcy i warto zacząć go przygotowywać już w ciąży!

Składniki:

Baza koktajlu:

1 fajna książka o karmieniu piersią – nadaje koktajlowi gęstej, treściwej konsystencji

1–2 numery telefonów do osób, które znają się na wsparciu w laktacji – medycznego wsparcia specjalistycznego udzielają IBCLC, czyli międzynarodowi konsultanci laktacyjni, i CDL – Certyfikowani Doradcy Laktacyjni. Wsparcia niemedycznego udzielają Promotorzy Karmienia Piersią i wolontariuszki La Leche League oraz wolontariuszki Fundacji Promocji Karmienia Piersią. To wsparcie to stabilizator Twojego koktajlu, dzięki niemu mleko się nie zważy.

1 fajna położna środowiskowa – uwaga! Położną odpowiednią do Twojego koktajlu możesz wybrać, nawet zanim zajdziesz w ciążę. Możesz ją poznać przed porodem, możesz korzystać ze spotkań edukacyjnych z Twoją położną. Możesz ją zmienić, jeżeli nie będzie między Wami chemii. Sama wybierz swoją położną – nie pozwól, żeby zdecydował przypadek. Może nadać smak Twojemu koktajlowi na całą laktację.

1 wspierający partner – który będzie wiedział tyle samo co Ty o karmieniu piersią lub więcej. Nie mniej. Mniej wiedzący partner może powodować w koktajlu gorzkawy posmak.

1 wspierająca mama – Twoja lub partnera. Najlepiej, jak wie tyle co ty lub więcej o karmieniu piersią. Mniej wiedząca mama może zakwasić koktajl.

Składniki płynne:

wiedza – właściwa wiedza to najbardziej odżywczy składnik całego koktajlu, pomaga utrzymywać w równowadze wiarę w siebie i pozytywne nastawienie

pozytywne nastawienie i wiara w siebie – pamiętaj, że dobre myślenie o sobie i o karmieniu piersią dodadzą najlepszego słodkiego smaku Twojemu koktajlowi

Składniki aktywne:

prolaktyna – akcelerator laktacji. Daje piersiom najlepszego kopa. Sprawia, że cała maszyna laktacji rusza po porodzie pełną parą. Kop rozpoczyna się, kiedy łożysko opuszcza macicę. Łożysko po porodzie zawsze opuszcza macicę, nawet po cesarskim cięciu, i przysadka, która produkuje prolaktynę, raczej nie przegapi tego momentu.

bliskość matki z dzieckiem – paliwo dla maszyny produkcji laktacji, sprawia, że mleko zaczyna kipieć we krwi i nie może się doczekać, żeby popłynąć do dziecka

oksytocyna – wydziela się w trakcie karmienia, jest hormonem miłości i powoduje, że mleko ląduje w buzi dziecka. Wydzielana jest na skutek działania bliskości matki z dzieckiem. Zapewnia w koktajlu powstanie przyjemnych bąbelków

Dodatki:

Możesz posypać trochę swój koktajl dodatkami smakowymi, np. orientalną przyprawą Hafija (czyt. Hefajdża), która ostro jak papryka chilli usunie z koktajlu zanieczyszczenia składające się z mitów czy bzdur laktacyjnych. Wygląda trochę jak kartofel, ale ma smak truskawek z pestkami. Uwaga! Przenika do mleka.

Przygotowanie:

Zbierz wszystkie potrzebne składniki. Dopasuj je według uznania i własnych potrzeb. Zanurz w koktajlu siebie i dziecko i konsumuj całą sobą.

Możesz do koktajlu dodać na raz: czosnek, kapustę, orzechy, cytrusy, pestkowce, colę, sok z kartonu, surowego tatara i jajko, smażone kotlety i fasolkę po bretońsku. Będzie smakowało po tych dodatkach ohydnie, ale MOŻESZ!!!

PS nie czytaj Hefajdża, to żart!

korekta: AD VERBA

Kategoria:

karmienie piersią,