Hafija w kuchni – pesto z jarmużu


Jarmuż odkryłam niedawno. Dzisiaj przepis na proste i pyszne pesto z tego wyjątkowo zdrowego warzywa.

DSC_0175

Potrzeba nam do naszego pesto:

  • pół paczki jarmużu (ja kupuję w Biedrze)
  • pół szklanki prażonego sezamu
  • pół szklanki prażonego słonecznika
  • pół awokado
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z limonki
  • odrobina oliwy

DSC_0174

Jarmuż przelewamy wrzątkiem. Wszystkie składniki blenderem przerabiamy na niezbyt gładką masę. Podajemy od razu, bo pesto z dodatkiem awokado ciemnieje.

Pesto jest idealne do burgerów. Nawet dzieciakom smakuje!
DSC_0211

DSC_0209

DSC_0214

 

Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

1 komentarz

  • bastalena
    10 kwietnia 2015 at 19:20

    Ja też jarmuż odkryłam niedawno. I żałuję, że tak późno. A do mojego pesto użyłam migdałów, bo akurat słonecznik mi wyszedł. Smakowite te burgery 🙂

skomentuj

Bezpłatne tapety

Bezpłatne e-booki