Odciąganie, przechowywanie, rozmrażanie i podawanie  mleka matki


Szczegółowe informacje dotyczące przechowywanie pokarmu:

  • W temperaturze pokojowej (czyli do 29oC) przechowuj mleko ok. 4 godzin. Możesz pozostawić je nawet i do 8 godzin o ile nie jest zbyt upalnie i mleko nie stoi w nasłonecznionym miejscu. Pamiętaj żeby mleko znajdowało się w zamkniętym pojemniku. Przy wysokich temperaturach staraj się nie przechowywać mleka poza lodówką.

Zakres od 6 do 8 godzin jest właściwy jedynie kiedy mleko jest przechowywane w sterylnym pojemniku, na czystych powierzchniach i w temperaturze pokojowej poniżej 27oC.

Jeżeli nie planujesz podać mleka w ciągu 6h to umieść je w lodówce od razu po odciągnięciu.

Jeżeli masz dostępną lodówkę, to zawsze lepiej umieścić mleko w lodówce. Wydłuży to jego przydatność do spożycia. Jeżeli masz taką możliwość to najlepiej podawać mleko świeżo odciągnięte.

  • W lodówce turystycznej ze specjalnymi wkładami chłodzącymi mleko nie powinno przebywać dłużej niż 24h.
  • W zwykłej lodówce w temperaturze ok 4o C mleko możesz przechowywać do 96 godzin, ale nie na drzwiach lodówki.
  • W chłodziarko-zamrażarce, w temperaturze od -4oC do -20oC, mleko możesz przechowywać przez około 3 miesiące. Po dziewięciu miesiącach w mleku spada ilość: tłuszczów, białek, witaminy C, laktoferyny i kalorii.
  • W zamrażarce w temperaturze -20o mleko możesz przechowywać przez 3 do 6 miesięcy. W tej temperaturze cytokiny, IgA i czynniki wzrostu w siarze są na niezmienionym poziomie jeżeli mleko przechowywane jest do 6 miesięcy.

Jeżeli mamy świeżo odciągnięte mleko, to zanim zmieszamy je z mlekiem schłodzonym w lodówce, należy schłodzić świeżą porcję, co zapobiegnie gwałtownemu ogrzewaniu się schłodzonej części i namnażaniu patogenów.

Mleko rozmrożone może pachnieć inaczej niż świeże.

Temperatury w domowych lodówkach z oddzielnym zamrażalnikiem:

(Uwaga – jest to tylko przykład i w każdej lodówce może być troszkę inaczej)

  • w lodówce zakres temperatury zwykle waha się między  1°C a 8°C
  • w zamrażalniku zakres temperatury zwykle waha się między  -15°C a -23°C

Jeżeli mama ma infekcje grzybiczną czy bakteryjną nie musi wylewać odciągniętego mleka.

Najlepsze miejsce w lodówce do przechowywania mleka mamy, to środkowa półka z tyłu. Najcieplejsze miejsce, niepolecane do przechowywania pokarmu, to drzwi lodówki i pólka na warzywa

Wszystkie pojemniki do przechowania mleka powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane z za-chowaniem zasad higieny. Jeżeli mrozimy mleko to w pojemniku należy pozostawić przestrzeń na zwiększenie objętości pokarmu.

Mleko najlepiej rozmrażać:

  • przez noc w lodówce
  • pod ciepłą bieżącą wodą
  • w ciepłej kąpieli wodnej
  • używając suchych podgrzewaczy

Powolne rozmrażanie w lodówce jest najbardziej korzystne pod kątem tłuszczów mleka. Spowodowane jest to tym, że tłuszcze szybko ogrzane przywierają i osadzają się częściowo na ściankach pojemników. Profil kwasów tłuszczowych wg. najnowszej wiedzy pozostaje jednak w miarę stabilny.

Możesz podać mleko dziecku:

  • chłodne z lodówki
  • w temperaturze pokojowej
  • ogrzane

Żeby zagrzać mleko do temperatury ciała, należy mleko mamy podgrzewać w kąpieli wodnej o temp maksymalnie 40oC przez 20 minut. Najlepiej żeby temperatura nie była wyższa niż 40oC a najlepiej żeby miała 37oC co zapobiegnie zmianom w składzie pod kątem tłuszczów, i zapobiegnie ich przyklejaniu się do ścianek pojemników.

Podgrzewanie w kąpieli wodnej w temperaturze wyższej niż 80oC przyczynia się do powstawania wysp ciepła, a przegrzanie mleka zmienia profil składników bioaktywnych i znacznie zmniejsza zawartość tłuszczów.

Podgrzewanie mleka w mikrofalówce znacznie zmniejsza jakość mleka, ilość czynników odpornościowych i jego odżywczość dla dziecka oraz sam proces podgrzewa pokarm nierównomiernie, co może powodować powstawanie wysp ciepła.

Nie powinno się ogrzewać mleka w gotującej się wodzie.

Po rozmrożeniu mleka i ogrzaniu go do temperatury pokojowej, mleko nie powinno w niej spędzać więcej niż 2h. Rozmrożone mleko można przechowywać w lodówce do 24h. Nie powinno się ponownie mrozić rozmrożonego mleka.

Mleko które miało kontakt z ustami i śliną dziecka należy zużyć w ciągu 1-2 godzin, a niezużyte wylać po tym czasie. Niemowlęta jedzą od 60 do 120 ml pokarmu na jeden posiłek, więc dobrym pomysłem jest mrożenie pokarmu w ilości 15-60 ml co zminimalizuje ryzyko marnowania mleka. Z tego samego powodu rozmrożone mleko warto przetrzymywać w małych pojemnikach 15-60 ml.

W czym przechowywać mleko:

Mleko można przechowywać w szklanych pojemnikach – należy bardzo uważać na nie przy mrożeniu, żeby nie powstały pęknięcia. W szklanych pojemnikach zawartość składników odpornościowych jest lepiej zachowana niż w pojemnikach z tworzywa sztucznego.

Możesz używać pojemników polipropylenowych. Pojemniki nie powinny zawierać Bisfenolu A i DEHP.

Każdy pojemnik musi mieć szczelne zamknięcie/wieczko.  Najlepiej wybierać jednorazowe pojemniki, ale jeżeli zdecydujesz się na pojemnik wielokrotnego użytku powinien on być możliwy do dokładnego umycia ciepłą wodą i płynem do mycia. Dla dzieci zdrowych urodzonych o czasie pojemniki na mleko nie muszą być sterylizowane jeżeli są dokładnie umyte.

Jeżeli wybierasz torebki do mrożenia pokarmu sięgaj po worki do tego przeznaczone z możliwością szczelnego zamknięcia woreczka.

Mleka nie wolno przechowywać w pojemnikach na mocz i innych pojemnikach medycznych nie przeznaczonych do mleka.

Jeżeli mleko się rozwarstwi możesz je zamieszać lub lekko wstrząsnąć żeby warstwy się połączyły. Mleko jest emulsją więc rozwarstwienie jest naturalnym procesem i nie wpływa na jakość mleka

Nie należy mieszać ze sobą mleka modyfikowanego i mleka matki. W przypadku takiego działania może spaść ilość lizozymu w mleku i istnieje ryzyko szybszego namnażania się bakterii.

Ź: https://abm.memberclicks.net/assets/DOCUMENTS/PROTOCOLS/8-human-milk-storage-protocol-english.pdf
https://www.womenshealth.gov/files/your-guide-to-breastfeeding.pdf
Gao, C., Miller, J., Middleton, P. F., Huang, Y.-C., McPhee, A. J., & Gibson, R. A. (2019). Changes to breast milk fatty acid composition during storage, handling and processing: a systematic review. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. doi:10.1016/j.plefa.2019.04.008
Steele, C. (2018). Best Practices for Handling and Administration of Expressed Human Milk and Donor Human Milk for Hospitalized Preterm Infants. Frontiers in Nutrition, 5. doi:10.3389/fnut.2018.00076
BREASTFEEDING PROTOCOL: Expressing, Collecting, and Storing of Human Milk; : Sonya Boersma, MScN, RN, IBCLC, BFI Strategy for Ontario. 2019
.
Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

7 komentarzy

  • Karolina
    27 stycznia 2021 at 13:38

    Witam. Dziekuje bardzo za ten artykul, bo przechowywanie pokarmu to temat, ktory spedza mi troche sen z powiek gdyz nie chcialabym zrobic krzywdy swojemu pierwszemu dziecku, a nie ukrywam, ze z informacjami od Pani w kwestii karmienia licze sie najbardziej. Mam pytanie i bylabym wdzieczna za odpowiedz gdyz to moje pierwsze dziecko – jezeli mleko po odciaganiu wlewam od razu do wysterylizowanej/wyparzonej butelki, ktorej uzywa dziecko i pozostawiam w temp. pokojowej na max. 6 godzin czy to jest ok? Czy moze lepiej kupic pojemniki do przechowywania pokarmu i przelewac z nich do butelek kiedy jest pptrzeba karmienia? Moj 2 msc syn je nieregularnie, wiec wstrzelenie sie z odciaganiem graniczy z cudem. Pozdrawiam.

    • Basia
      15 sierpnia 2021 at 08:07

      Czy mleko przechowywane w lodowce można zamrozić? Jeśli tak, to po jakim max. czasie?
      Chodzi mi o to, czy np. możemy zbierać mleko przez cały dzień i potem je zamrozić?

  • Natalia
    28 stycznia 2021 at 09:54

    A czy dwie porcje zamrożonego mleka można połączyć ze sobą po rozmnożeniu?

    • Hafija
      29 stycznia 2021 at 12:31

      Tak 🙂

  • D. W.
    29 stycznia 2021 at 00:24

    Dzień dobry,
    Wpis bardzo pomocny. Wiele cennych informacji zawartych w jednym miejscu. Dziękuję. Jednak mam pytanie. Czy odciągnięte mleko można od razu włożyć do zamrażarki, czy należy je najpierw schłodzić w lodówce?

    • Hafija
      29 stycznia 2021 at 12:31

      Najlepiej najpierw lekko schłodzić

  • J.
    19 sierpnia 2021 at 17:35

    Ile czasu, w temperaturze pokojowej może stać mleko matki wyjęte z lodówki, nie mrożone ?

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Hafijaski – podcast

Nadchodzące wydarzenia

W najbliższym czasie nie są zaplanowane żadne wydarzenia.