Hafija w kuchni – syrniki czyli rosyjskie pancakes


Kuchnię rosyjską bardzo lubię ale bardzo rzadko po nią sama sięgam.

Ostatnio jednak zrobiłam syrniki, które są czasem zwane rosyjskimi pancakeksami chociaż nie są do nich ani trochę podobne. Są natomiast banalnie proste i niebiańsko dobre.

Syrniki rosyjskie

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 gram twarogu półtłustego
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru – ja dałam domowy waniliowy


Przygotowanie:

Twaróg i jajka łączymy w misce za pomocą widelca. Konsystencją masa ma przypominać zwarzoną śmietankę.

W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki.

Łączymy twaróg z jajkami z masą mączną.

syrniki
Tak wygląda masa jajeczno-twarogowa przed połączeniem z mąką

Ciasto będzie lepkie i grudkowate. Wykładamy je na stolnicę porządnie oprószoną mąką. Formujemy gruby wałek przy pomocy dłoni i maki (mąki nie wgniatamy w ciasto, używamy jej tylko na wierzchu)

syrniki

Wałek kroimy w plasterki i delikatnie je rozklepujemy palcami.

syrniki
syrniki

Na patelni rozgrzewamy masło, masło klarowane lub olej.

syrniki
syrniki

Na średnim ogniu smażymy około 2 minut z każdej strony.

syrniki

Podajemy ciepłe z cukrem pudrem, śmietaną, jogurtem, syropem klonowym, owocami lub innym ulubionym dodatkiem. Same w sobie, bez niczego też są pycha!

syrniki

Smacznego!

Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

33 komentarze

  • Dorota
    11 sierpnia 2019 at 11:05

    Właśnie zrobione, zamiast sody dałam 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Spodziewałam się zbitych ciężkich placków, a one zaskoczyły mnie lekkością. Są pyszne i puszyste jak puch. Aż trudno uwierzyć że w środku jest ser.

  • Monika
    12 maja 2017 at 16:29

    Wpadłam poczytać o laktacji a skończę na smażeniu syrników 😉 Nie mam nic na przeciw, uwielbiam wszystko plackowate a jeszcze z dodatkiem sera… Po komentarzach można się spodziewać tylko nieba w gębie 😉

    • Hafija
      18 maja 2017 at 07:33

      dokładnie tak!

  • Ania
    10 września 2016 at 07:19

    Rewelacja!

  • Monika
    31 sierpnia 2016 at 17:00

    Toż to są małopolskie małdrzyki, tylko zrobione na gęsto. Małdrzyki robi się identycznie, tylko ciasto ma rządzą konsystencję, nakłada się łyżką na patelnię.
    Ale trzeba wypróbować i to.

    • Hafija
      31 sierpnia 2016 at 19:57

      ale fajna nazwa! 😀

  • Olcia
    15 sierpnia 2016 at 10:35

    Zjadłam 3 i jestem pelna. Ekstra patent 🙂 no i mleko takie tłuściutkie będzie bo smażyłam na maśle
    Hehehe

    • Hafija
      15 sierpnia 2016 at 18:45

      😀

  • Kasia
    14 sierpnia 2016 at 09:35

    Nie miałam mąki pszennej, w zamian dałam graham. Smakowały wyśmienicie całej rodzince!

    • Hafija
      15 sierpnia 2016 at 18:45

      super!

  • Marta
    8 czerwca 2014 at 15:25

    Porobione i zjedzone czyli obiad na dziś 🙂 Pychotka!

  • Aga
    5 czerwca 2014 at 22:28

    Ostatnio mam fobię na punkcie twarogu i co chwilę robię leniwe, a tu taki wspaniały przepis ! Dzięki jutro koniecznie muszę spróbować, wygląda smakowicie!

  • Kamila
    5 czerwca 2014 at 15:40

    kurcze, aż mnie smaki naszły i chyba też wypróbuję ten przepis 🙂 pozdrawiam

  • an
    5 czerwca 2014 at 14:34

    zastanawiam się czy na oleju kokosowym można je smażyć..jak myślicie?

    • Hafija
      5 czerwca 2014 at 18:50

      o! muszę spróbować!

  • Dawid
    14 stycznia 2014 at 23:05

    Uwielbiam Pancakes. Co jakiś czas proszę mamę aby je przygotowała dla mnie. Są takie pyszne <3.

  • lucy es
    4 stycznia 2014 at 10:28

    Dziś jedliśmy na śniadanie z furą owoców. Pycha! Dzięki 🙂

  • Mama i jej świat
    29 grudnia 2013 at 22:23

    Jeszcze takiego cuda nie jadłam i przyznam, że u mnie w domu nigdy nie były podawane takie specjały :/

  • Matka bloguje
    29 grudnia 2013 at 21:02

    Moja babcia robiła takie placki. Pycha! 🙂

  • piegowata mama
    29 grudnia 2013 at 18:21

    Raz w tygodniu można 😛

  • maniamamowania
    29 grudnia 2013 at 17:04

    Ale pyszności. Gdyby nie Staśkowa alergia na mleko, to bym wypróbowała.

    • Aneta
      14 stycznia 2015 at 15:07

      spróbuj wersji z tofu zamiast sera; dałam tofu naturalne, sok z prawie połowy cytryny i tak z dwie garści namoczonych i zmiksowanych nerkowców 🙂

  • MałyRycerzMaurycy
    29 grudnia 2013 at 14:08

    mój maż lubi wszelkie plackowate…piec także :)))

  • Hafija
    29 grudnia 2013 at 13:17

    oj tam oj tam 😛

  • Matka Aniołów
    29 grudnia 2013 at 13:16

    kaloryczne ;P

  • Asia
    29 grudnia 2013 at 11:37

    Wygląda pysznie, z pewnością spróbuję przepisu 🙂

  • Anna Niezgódka
    29 grudnia 2013 at 10:58

    zapragnęłam ich posmakować 😉

  • Paulina Kwiatkowska
    29 grudnia 2013 at 10:30

    A widzisz, nawet nie znałam, ale muszę się zafascynować też kuchnią rosyjską 😉

  • Mordoklejka Ewelina
    29 grudnia 2013 at 09:33

    Uwielbiamy z synkiem wszelkie placuszki – na pewno wykorzystam przepis.

  • Million Feet
    29 grudnia 2013 at 09:20

    Wyglądają mega! Na pewno wypróbuję, bo Lil placuchy lubi. Tylko ja mam tendencje do ich spalania 🙂

    • kokosanka
      13 sierpnia 2016 at 19:11

      Pomaga wylaczenie Internetu ?

  • Anonymous
    29 grudnia 2013 at 09:20

    mam bardzo podobny przepis od babci – uwielbiam je 🙂 Córa jeszcze za mała, ale na pewno dziś sobie je przygotuje 🙂

  • Agnieszka Jakiel
    29 grudnia 2013 at 08:41

    Syrniki wyglądają pysznie. Ja robię bardzo podobnie racuszki z dodatkiem białego sera. Ale dziś s zrobię Twoje syrniki, dzieci będą zachwycone, uwielbiają takie placuszkowe specjały. Agatko często tu zaglądam i postanawiam częściej się udzielać. Buziaki

Comments are closed here.