Kuchnię rosyjską bardzo lubię ale bardzo rzadko po nią sama sięgam.
Ostatnio jednak zrobiłam syrniki, które są czasem zwane rosyjskimi pancakeksami chociaż nie są do nich ani trochę podobne. Są natomiast banalnie proste i niebiańsko dobre.
Syrniki rosyjskie
Składniki:
- 3 jajka
- 250 gram twarogu półtłustego
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru – ja dałam domowy waniliowy
Przygotowanie:
Twaróg i jajka łączymy w misce za pomocą widelca. Konsystencją masa ma przypominać zwarzoną śmietankę.
W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki.
Łączymy twaróg z jajkami z masą mączną.
![]() |
| Tak wygląda masa jajeczno-twarogowa przed połączeniem z mąką |
Ciasto będzie lepkie i grudkowate. Wykładamy je na stolnicę porządnie oprószoną mąką. Formujemy gruby wałek przy pomocy dłoni i maki (mąki nie wgniatamy w ciasto, używamy jej tylko na wierzchu)
Wałek kroimy w plasterki i delikatnie je rozklepujemy palcami.
Na patelni rozgrzewamy masło, masło klarowane lub olej.
Na średnim ogniu smażymy około 2 minut z każdej strony.
Podajemy ciepłe z cukrem pudrem, śmietaną, jogurtem, syropem klonowym, owocami lub innym ulubionym dodatkiem. Same w sobie, bez niczego też są pycha!
Smacznego!







Komentarze