Guacamole dla opornych – czyli dlaczego matki karmiące powinny jeść awokado


Mamy karmiące piersią – powinniście jeść to awokado. Serio mówię. Jest to taki mega superfood, który zawiera masę składników odżywczych, witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.

W połówce (ok. 68 g) Avocado Hass – (tego ciemnego) znajdziecie 1:

 

błonnik 4,6 g
cukry (ogółem) 0,2 g
potas 345 mg
sód 5,5 mg
magnez 19,5 mg
Witamina A 43 ug
Witamina C 6,0 mg
Witamina E 1,3 mg
Witamina K1 14 ug
Kwas foliowy 60 mg
Witamina B6 0,2 mg
Kwas pantotenowy 1,0 mg
ryboflawina 0,1 mg
cholina  10 mg
luteina 185 ug
fitosterole 57 mg
WNKT 6,7 g

 

Olej z awokado zawiera 71% nienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA, 13% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA i 16% nasyconych kwasów tłuszczowych SFA, co naturalnie sprawia, że biodostępność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie tylko z samego awokado, ale i z innych pokarmów, które jemy razem z awokado jest wysoka.

Awokado polecane jest, ponieważ jego spożycie wspiera układ sercowo-naczyniowy człowieka, utrzymanie prawidłowej wagi ciała i zdrowe starzenie się organizmu. Pamiętajcie dobre tłuszcze w waszej diecie – to dobre tłuszcze w waszym mleku 2.

Jak widać awokado jest wspaniałym owocem, który po prostu jeść trzeba! Wiem, jakie trudności może sprawić znalezienie odpowiedniego awokado – nie przejrzałego i nie twardego, żeby zrobić dobre guacamole. Za twarde awokado nie chce się dobrze zmiażdżyć, za miękkie może być przejrzałe.

Nawet jest taki żarcik w Internecie:

Copy of Copy of Copy of Trudności z karmieniem piersiąrozwiązuje się pomocą z karmieniem piersią, nie zastępowaniem karmienia piersią czymś innym

Oto jak ja wybieram awokado i robię guacamole w pięć minut, bez żadnego wysiłku.

Jak wybieram awokado to je macam i oglądam, bo uważam, ze tak trzeba kupować owoce i warzywa. (To tak jak z pomarańczami – jak je wybieram to je wącham, jak pomarańcza cuchnie lub nie pachnie to ją odkładam). Jeżeli awokado jest twarde – odpuszczam i macam dalej. Jeżeli jest bardzo miękkie – też odpuszczam. Jeżeli pod palcem wyczuwam delikatną twardość pod warstwą miękkości, taką, która daje obietnicę łatwego wyjmowania miąższu ze skórki, to biorę. To takie uczucie pod palcem, że na początku jest miękko, ale szybko robi się twardziej jak przyciśniecie mocniej, ale nie do końca twardo jak przy niedojrzałym awokado. Po pewnym czasie, jak kupicie już kilkanaście awokado to zrozumiecie, o czym mówię.

Jak już wybiorę tak awokado to delikatnie zaglądam „pod ogonek”. Jeżeli jest zielonkawo-żółte (nigdy brązowe) to biorę. Brązowe jest przejrzałe. Jeżeli po otwarciu macie w awokado nieładne brązowe zacieki w miąższu to raczej sobie odpuście konsumpcję.

 

Może się okazać, że tak wybrane awokado nadal będzie za twarde, ale już lekko miękkie. Jeżeli tak, to można je zużyć na kanapkę np. z jajkiem, albo poczekać aż dojrzeje. Ja jednak bardzo często boję się, że takie nie do końca gotowe, ale już nie twarde szybko mi przejrzeje i na następny dzień już się pojawią zbrązowienia. Co więc robię?

 

Guacamole dla opornych.

 

Do blendera kielichowego wrzucam obrane awokado. Jak przekroicie awokado na pół i wyjmiecie pestkę, to łyżką możecie bardzo łatwo wydrążyć miąższ ze skórki. Dobre awokado odejdzie szybko od skóry i od pestki. Siekam owoc wstępnie w blenderze.

Ponieważ samo awokado smakuje jak kartka papieru to guacamole należy dosmaczać intensywnie. Jedną całą dymkę (nawet jej wstępnie nie siekam), albo jedną czerwoną cebulę (nie siekam), 10 suszonych pomidorów, sok z limonki (a jak nie mam to sok z cytryny), pieprz, odrobinkę oliwy dorzucam do blendera. Nie solę. Można dodać też czosnek, jeżeli nie jesteście za ortodoksyjnymi guacamolami. Zamykam blender i siekam aż będzie miało fajną konsystencję. Nawet nie do końca dojrzałe awokado będzie świetne po takim blendowaniu.  Jeżeli jest zbyt suche, – co może się zdarzyć jak awokado jest nie do końca dojrzałe, to dodaję oliwy lub kostkę lodu i blenduję.

 

Takie guacamole jest świetne do burgerów na sos, do kanapki pod jajko gotowane, do sałatki, jako dressing, (jeżeli jest rzadkie), zamiast masła (zamiast masła możecie użyć samego zblendowanego awokado, bo smakuje ono jak nic i nie przebija się przez intensywniejsze smaki).

Smacznego.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/
  2. https://www.hafija.pl/2015/09/skladniki-mleka-kobiecego-zalezne-od-sposobu-odzywiania-sie-mamy.html
Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

22 komentarze

  • Marta
    30 marca 2018 at 00:10

    super bo tak się składa ze karmię 8 tydzień i intuicyjnie zjadam codziennie 1 awokado. Organizm sam wie czego mu trzeba. Intuicyjnie też czuję zjadania potrzebę zjadania bananow, przeróżnych kasz (owies, pszenica, bulgur, komosa…) ryb morskich i papryki…

  • yola
    15 lutego 2018 at 11:26

    Czy awokado traci mocno na wartości pod wpływem temperatury? np wgniecione do placków?

  • jadzienka
    20 lipca 2017 at 08:43

    Wszyscy mówią, że awokado jest takie smaczne i wręcz przepyszne,a mi ono wogóle nie podchodzi. Czuje tylko tłusty smak, którego nie mogę znieść. Czy jet może jakiś sposób żeby to zniwelować i jakoś poprawić smak awokado?

  • Joanna Be
    24 maja 2017 at 20:59

    Polecam moje turbo guacamole: awokado (wystarczy miąższ rozgnieść widelcem), trochę drobno pokrojonego pomidora, posiekaną dymka, sok z limonki (lub cytryny), odrobina czerwonej papryki (drobna kosteczka), odrobina czosnku, sól, pieprz i świeża kolendra (niesamowicie pasuje do awokado). Taką pasto-sałatkę jem solo lub na lekko zrumienionych kromeczkach

  • Sue
    2 marca 2017 at 15:05

    dobrze się składa bo w awokado zasmakowałam dopiero nie tak dawno 😉 nie bardzo za to przepadam za rybami w mojej diecie i lekarz zalecił mi uzupełnic poziom kwasów dha suplementami . w aptece dostalam świetną Pregnę 250dha. Mega jestem zadowolona, bo jest bezpieczna zarówno dla mojego malucha jak i dla mnie 🙂 też brałyście jakieś suple, karmiac piersią??

  • Aneta78
    3 lutego 2017 at 21:30

    Ja kupuję nawet twarde awokado (ostatnio bardzo dobre znalazłam w sklepie Biedronka) i aby dojrzało wkładam do PAPIEROWEJ TOREBKI wraz z JABŁKAMI. Za dwa dni awokado jest gotowe do spożycia…polecam, pyszne 🙂

  • Anna
    24 stycznia 2017 at 12:01

    Czy guacamole można doprawiać jakoś nietypowo? Jakieś pomysły? Bo dla mnie delikatnie nadal za mdłe.

  • Taktoja
    3 stycznia 2017 at 07:21

    W ilości kwasu foliowego raczej wkradł się błąd, może nie te jednostki. Tabletki na receptę zawierają 5mg lub15mg tej witaminy, więc chyba niemożliwe żeby pół awokado miało go 60mg????

  • Michalo
    5 listopada 2016 at 04:48

    Uwielbiamy w domu avocado- kupujemy co najmniej kilka tygodniowo- ale nic mnie tak nie wkurza jak kobiety, które podczas zakupu wciskają palcami każdy owoc przeszukując skrzyneczkę- potem kupujesz takie powgniatane awokado, które szybko łapie okropne brązowe plamy- robi się do wyrzucenia. Błagam- jak je wybieracie to albo sprawdzajcie same ogonki- jak napisała winia- albo sprawdźcie je całą dłonią- bardzo delikatnie ściskając- od razu daje się wyczuć, które jest dobre.

  • Ania
    20 września 2016 at 20:47

    Jakoś nie przepadam za awokado ale ten post mnie przekonuje a że jestem matką karmiącą muszę spróbować.

  • winia
    18 września 2016 at 21:12

    Najprostszy sposób na sprawdzenie dojrzałości awokado – od cioci mieszkającej w Austarlii – jeśli ogonek odpadł za dojrzełe, jak mocno się trzyma niedojrzałe jak spokojnie odchodzi jest w sam raz:) i mi się sprawdza:)

  • MamaSpace
    14 września 2016 at 21:03

    Uwielbiam awokado, szkoda, że jednak jest dość drogie, więc jadam od czasu do czasu, ale jak wtedy smakuje! Moja wersja jest z czosnkiem, oliwą, cytryną i odrobiną soli.

  • lola
    12 września 2016 at 21:39

    mój ulubiony przepis: awokado, swieza kolendra, kawałek chilli, sól, pieprz, limonka. wolę gniesc widelcem zamiast blendowac

  • mamii
    9 września 2016 at 20:24

    A dlaczego takiego z zaciekami już nie jeść? Mnie szkoda wyrzucać….
    Mój przepis:
    dojrzałe awokado
    mały jogurt naturalny
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy limonki
    szczypta chilli – opcjonalnie
    wszystko razem zblendować
    mniammm
    polecam

  • Pam
    9 września 2016 at 09:51

    Ja robię z przepisu alaantkowych, tylko że więcej czosnku i solę 😉 i nie zgadzam się, że awokado samo nie ma smaku, to zależy od gatunku i dojrzałości, ale najczęściej jadam takie dojrzałe saute albo tylko z solą i uwielbiam ten smak!

  • Ania
    8 września 2016 at 22:29

    A ja lubie, ale nie moge jesc, bo co zjem to moja Mala zaraz obsypana 🙁

  • Monika
    8 września 2016 at 20:47

    Oj jak ja się nie zgodzę, że nie ma smaku. Pyszne jest, uwielbiam z chrupiącą bagietką …

  • Anelle
    8 września 2016 at 20:28

    Ostatnio dziecku parę razy kupiłam i w końcu połowę sama zjadłam, tak mi smakowało. Miało lekko orzechowy smak, mniam 🙂

    • Ania
      8 listopada 2016 at 09:03

      No wlaśnie! Ja też często wcinam awokado na „surowca”, bo tak mi smakuje włoskimi orzechami prosto z drzewa 🙂

  • Ola
    8 września 2016 at 20:01

    A ja robie jeszcze prostsze, mega szybkie a równie smaczne. Ostattnio na grillu jadlam guacamole z dodatkiem grilla 😉 awokado siup,n do blendera, czosnek siup, kostka fety typu favita siup. Gotowe. Mistrzunio 😉

  • Karola
    8 września 2016 at 19:57

    Musisz spróbować mojego. Po prostu musisz. Trochę więcej zachodu ale tak bardzo warto!
    https://karolaskitchen.blogspot.com/2013/11/najlepsze-guacamole-ever.html?m=1

  • E.
    8 września 2016 at 19:32

    Ja ostatnio znalazłam takie superfoods 😉 https://www.momjunction.com/articles/best-foods-to-increse-breast-milk_0076100/

Comments are closed here.