Cupcake Ipsum – Hafija w kuchni  | Idealny krem do muffinek


Poniższy przepis jest skrojony na cytrynowe muffinki z makiem. Jeżeli użyjecie go do muffinek słodkich to umrzecie.

Ostrzegałam…

DSC_0895

Na Muffinki potrzebujecie

  • pół kostki masła
  • 80 g cukru
  • 75 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 3 jaja
  • ziarnka z jednej laski wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki maku
  • łyżka skórki z cytryny
  • sok cytrynowy

Masło i cukier ucieramy mikserem, aż będzie puszyste i jasne. Dodajemy w międzyczasie ziarnka wanilii. Pojedynczo dodajemy jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy przez sitko. Do masy dodajemy po dwie łyżki mąki i po jednej mleka na przemian. Na koniec dodajemy mak i skórkę cytrynową.

Pieczemy w papilotkach lub formach wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą w temperaturze 180 st C przez około. 25 minut. Poznamy, że są już gotowe od suchego patyczka, a te z wysypanej foremki będą odchodziły od brzegów foremki.

Odstawiamy do wystygnięcia.

DSC_0843

Krem:

  • 100 g masła (może być troszkę więcej)
  • 360 g cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • ziarnka z laski wanilii lub aromat waniliowy
  • opcjonalnie barwnik spożywczy
  • +jedno dziecko do „pomagania” i wylizania miski

DSC_0847

DSC_0835

 

DSC_0840

Przez trzy minuty ucieramy na wysokich obrotach masło. Pod konie ucierania dodajemy ziarna wanilii lub ekstrakt.

Na wolnych obrotach dodajemy cukier puder, śmietanę i sól (na początku dodajcie tylko 2 łyżki śmietany – jak będzie potrzeba dodacie więcej). Jak dobrze się połączą dodajcie barwnik i włączcie mikser na wysokie obroty. Ucierajcie przez 5 minut.  Masę wstawcie do lodówki na 10 minut.

Schłodzone Muffinki polejcie po wierzchu sokiem z cytryny żeby ciasto wchłonęło kwasek. Możecie też polać po wierzchu kwaśnym lukrem z soku z cytryny. Wyjmijcie lukier z lodówki, załadujcie do rękawa i wyciskajcie go na muffinkę. Wstawcie babeczki do lodówki na około godzinę.

DSC_0925

DSC_0928

Zamiast rękawa cukierniczego możecie wykorzystać torebki foliowe do pieczenia (tak jak ja tutaj).

DSC_0891

DSC_0898

 

 

Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

3 komentarze

skomentuj

Bezpłatne tapety

Bezpłatne e-booki