Hafija w kuchni – syrniki czyli rosyjskie pancakes
Kuchnię rosyjską bardzo lubię ale bardzo rzadko po nią sama sięgam.
Ostatnio jednak zrobiłam syrniki, które są czasem zwane rosyjskimi pancakeksami chociaż nie są do nich ani trochę podobne. Są natomiast banalnie proste i niebiańsko dobre.
Syrniki rosyjskie
Składniki:
- 3 jajka
- 250 gram twarogu półtłustego
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru – ja dałam domowy waniliowy
Przygotowanie:
Twaróg i jajka łączymy w misce za pomocą widelca. Konsystencją masa ma przypominać zwarzoną śmietankę.
W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki.
Łączymy twaróg z jajkami z masą mączną.
Tak wygląda masa jajeczno-twarogowa przed połączeniem z mąką |
Ciasto będzie lepkie i grudkowate. Wykładamy je na stolnicę porządnie oprószoną mąką. Formujemy gruby wałek przy pomocy dłoni i maki (mąki nie wgniatamy w ciasto, używamy jej tylko na wierzchu)
Wałek kroimy w plasterki i delikatnie je rozklepujemy palcami.
Na patelni rozgrzewamy masło, masło klarowane lub olej.
Na średnim ogniu smażymy około 2 minut z każdej strony.
Podajemy ciepłe z cukrem pudrem, śmietaną, jogurtem, syropem klonowym, owocami lub innym ulubionym dodatkiem. Same w sobie, bez niczego też są pycha!
Smacznego!
Właśnie zrobione, zamiast sody dałam 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Spodziewałam się zbitych ciężkich placków, a one zaskoczyły mnie lekkością. Są pyszne i puszyste jak puch. Aż trudno uwierzyć że w środku jest ser.
Wpadłam poczytać o laktacji a skończę na smażeniu syrników 😉 Nie mam nic na przeciw, uwielbiam wszystko plackowate a jeszcze z dodatkiem sera… Po komentarzach można się spodziewać tylko nieba w gębie 😉
dokładnie tak!
Rewelacja!
Toż to są małopolskie małdrzyki, tylko zrobione na gęsto. Małdrzyki robi się identycznie, tylko ciasto ma rządzą konsystencję, nakłada się łyżką na patelnię.
Ale trzeba wypróbować i to.
ale fajna nazwa! 😀
Zjadłam 3 i jestem pelna. Ekstra patent 🙂 no i mleko takie tłuściutkie będzie bo smażyłam na maśle
Hehehe
😀
Nie miałam mąki pszennej, w zamian dałam graham. Smakowały wyśmienicie całej rodzince!
super!
Porobione i zjedzone czyli obiad na dziś 🙂 Pychotka!
Ostatnio mam fobię na punkcie twarogu i co chwilę robię leniwe, a tu taki wspaniały przepis ! Dzięki jutro koniecznie muszę spróbować, wygląda smakowicie!
kurcze, aż mnie smaki naszły i chyba też wypróbuję ten przepis 🙂 pozdrawiam
zastanawiam się czy na oleju kokosowym można je smażyć..jak myślicie?
o! muszę spróbować!
Uwielbiam Pancakes. Co jakiś czas proszę mamę aby je przygotowała dla mnie. Są takie pyszne <3.
Dziś jedliśmy na śniadanie z furą owoców. Pycha! Dzięki 🙂
Jeszcze takiego cuda nie jadłam i przyznam, że u mnie w domu nigdy nie były podawane takie specjały :/
Moja babcia robiła takie placki. Pycha! 🙂
Raz w tygodniu można 😛
Ale pyszności. Gdyby nie Staśkowa alergia na mleko, to bym wypróbowała.
spróbuj wersji z tofu zamiast sera; dałam tofu naturalne, sok z prawie połowy cytryny i tak z dwie garści namoczonych i zmiksowanych nerkowców 🙂
mój maż lubi wszelkie plackowate…piec także :)))
oj tam oj tam 😛
kaloryczne ;P
Wygląda pysznie, z pewnością spróbuję przepisu 🙂
zapragnęłam ich posmakować 😉
A widzisz, nawet nie znałam, ale muszę się zafascynować też kuchnią rosyjską 😉
Uwielbiamy z synkiem wszelkie placuszki – na pewno wykorzystam przepis.
Wyglądają mega! Na pewno wypróbuję, bo Lil placuchy lubi. Tylko ja mam tendencje do ich spalania 🙂
Pomaga wylaczenie Internetu ?
mam bardzo podobny przepis od babci – uwielbiam je 🙂 Córa jeszcze za mała, ale na pewno dziś sobie je przygotuje 🙂
Syrniki wyglądają pysznie. Ja robię bardzo podobnie racuszki z dodatkiem białego sera. Ale dziś s zrobię Twoje syrniki, dzieci będą zachwycone, uwielbiają takie placuszkowe specjały. Agatko często tu zaglądam i postanawiam częściej się udzielać. Buziaki