Hafija w kuchniindyk pieczony w sosie dyniowym


Wiecie, że mam w domu trochę dyń. Obkupiłam się na farmie i teraz wypada coś ugotować.


Tym razem postawiłam na indyka pieczonego w dyni

Składniki:

  • mała dynia
  • dwie duże cebule
  • pierś z indyka – ok. 1kg
  • pół szklanki bulionu
  • pół szklanki oliwy
  • pieprz
  • papryka ostra
  • sól
  • kminek
  • dwa ząbki czosnku
  • świeża bazylia

Pierś nacieramy solą. W szklance z oliwą mieszamy czosnek i przyprawy suche i kilka liści bazylii. Zalewamy pierś i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Dynię obieramy i kroimy w kawałki. Cebulę w ćwiartki

Układamy indyka w marynacie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Obkładamy dynią i cebulą.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-180 st C (zmniejszyłam temperaturę w połowie bo za szybko się opiekał od góry)

Pieczemy ok 40 – 60 minut, co jakiś czas podlewając bulionem i przekręcając dynię tak żeby się nie przypaliła.

Po upieczeniu wszystko to co jest w naczyniu, a nie jest indykiem – dynię, cebulę i sos wlewamy do rondla, zalewamy resztą bulionu, gotujemy. Dodajemy trzy duże liście bazylii i miksujemy sos blenderem.


Smacznego

Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

7 komentarzy

  • maniamamowania
    24 października 2013 at 08:02

    O! świetny przepis dla takich dyniożerców jak my. Wypróbujemy 🙂 U nas ostatnio było dyniowe leczo.

  • aeljot
    24 października 2013 at 08:48

    Na zdjęciach wygląda smakowicie 🙂

  • Karolinaa
    24 października 2013 at 08:59

    Smakowicie wygląda, a do tego to naprawdę prosty przepis :)))
    Uwielbiam takie, gdzie nie trzeba składników za Bóg wie jakie pieniądze 😉

  • Kamciaaa
    24 października 2013 at 10:30

    Omnomnom:)

  • Karolina
    24 października 2013 at 11:15

    Ależ to smakowicie wygląda! Mniam! I ta surówka, już ostatnio smaka na nią miałam po Twoim poście, teraz muszę ją koniecznie zrobić!:>

  • Ania
    24 października 2013 at 12:04

    Oooo kochana… skorzystam z tego przepisu – idealny do mojej diety 🙂

  • Karlita CałyŚwiatKarli
    31 października 2013 at 11:41

    mmm wygląda pysznie :-))

skomentuj

Bezpłatne tapety

Bezpłatne e-booki