Hafija w kuchniDynia na talerzu – zupa


Zupa z dyni.

Kiedy myślicie o tym co można  zrobić z dyni to zupa chyba jako pierwsza przychodzi do głowy. Ja zrobiłam zupę z dyni i cebuli. Oto przepis:

składniki:

  • dwie średniej wielkości dynie
  • cztery cebule
  • duży por
  • cztery ząbki czosnku
  • bulion warzywny lub warzywno-mięsny
  • oliwa
  • tymianek
  • bazylia żywa 
  • kolendra 
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
Dynię, cebulę i dużego pora myję kroję na kawałki (może być byle jak) i układam na blachę do pieczenia polaną oliwą. 
Dorzucam ząbki czosnku.
Polewam oliwą i posypuję tymiankiem.
W tym czasie nastawiam bulion o ile go jeszcze nie mam.
Jak mam to go po prostu doprowadzam do wrzenia. 

Warzywa piekę w temp 200 st C aż wszystko ładnie zmięknie a cebulka się zarumieni. Zawartość blachy przekładam do garnka gdzie rozpoczynam proces miksowania. 

Po wstępnym zmiksowaniu dodaję przyprawy wedle uznania i lubienia i miksuję dalej.

Wlewam po łyżce stołowej bulionu do zmiksowanej masy, aż otrzymam zadowalającą mnie konsystencję zupy.
Podaję z prażonym słonecznikiem.

Smacznego!
Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

5 komentarzy

  • rybaZONE
    26 października 2013 at 08:31

    Ja tez uwielbiam zupe dyniowa.wszystko wrzucam do gara i gotuje, miksuje na koniec. Podobno ciasto z dyni jest smaczne.

  • Paulina Kwiatkowska
    26 października 2013 at 13:14

    Pycha, uwielbiam zupę dyniową 😉

  • Sara K
    26 października 2013 at 13:58

    Ja do swojej dodaję jeszcze pokruszoną fetę. Ona tak fajnie przełamuję dość mdły smak dyni

  • maniamamowania
    26 października 2013 at 15:20

    Uwielbiam Twoje przepisy, a te z dynią w roli głównej, to już szczególnie 🙂

  • Agnieszka
    16 czerwca 2018 at 21:12

    Muszę wypróbować ten przepis. Polecam dyniowa z dodatkiem startego imbiru, też pycha.

skomentuj

Bezpłatne tapety

Bezpłatne e-booki