Hafija w kuchni – wyjątkowe smaki brukselka w sosie śmietanowym z makaronem


Dziś nietypowy smak i raczej nie dla każdego. Brukselka jest w smaku gorzka, a po podsmażeniu taka „kapuściana” 
Ta propozycja podania brukselki bardzo mi smakowała, więc jak ktoś lubi to zachęcam. 

Potrzebujemy:
  • około 10 główek brukselki
  • dwa ząbki czsonku
  • oliwę lub drobno pokrojony boczek
  • śmietanę – ok trzech łyżek
  • ser topiony lub pleśniowy jak kto lubi w ilości jakiej lubi
  • sól 
  • pieprz
  • jak ktoś lubi to bazylię

Brukselki myjemy i oczyszczamy z wierzchnich, brudnych liści.
Połowę brukselek szatkujemy na kawałki.
Z drugiej części brukselek zdzieramy po kilka listków a następnie główki przecinamy na pół.
Śmietanę w kubeczku mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, pieprzem, pokrojonym drobno serkiem i  bazylią jak ktoś lubi.
Na patelni albo rozgrzewamy oliwę, albo smażymy boczek aż wytopi się tłuszcz.
Na oliwę rzucamy połówki brukselki i podsmażamy pięć minut, po czym dodajemy resztę poszatkowanej brukselki i pojedyncze listki. Smażymy około 10 minut aż brukselka zacznie się ładnie złocić.

Po tym czasie dodajemy śmietanę i mieszamy aż się zredukuje i zgęstnieje.
Dosypujemy makaron, nasz ulubiony, mieszamy aż makaron ładnie obtoczy się w sosie i podajemy na ciepło!

Smacznego!

Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

13 komentarzy

  • Karlita CałyŚwiatKarli
    3 października 2013 at 08:11

    pamiętacie ten koszmar z dzieciństwa ??? to brukselka!!!!
    nie no żartuję 😉 ale nie jest to jakiś mój przysmak 😉
    za to Gabi jak była malutka zawsze wyjadała brukselkę z zupy :-)))) bardzo ja lubiła i lubi 😉
    będę musiała wypróbować przepis :-))

  • Ala z Krainy Czarów
    3 października 2013 at 09:29

    Wygląda bosko.
    Skuszę się na pewno:)

  • córka
    3 października 2013 at 09:33

    brukselki nie lubiłam i nie lubię.
    pamiętam ten smak.

  • Sylwia
    3 października 2013 at 10:27

    oj, to i mój koszmar z dzieciństwa… jakoś nie mogę się przekonać ale chyba powinnam bo inaczej Luśka nawet tego smaku nie pozna. Spróbuję 🙂

  • Natka
    3 października 2013 at 10:43

    Nie no musze się wyłamać ! Uwielbiam brukselkę 🙂 chociaż przyznam, że jakiś specjalnych przepisów na nią nie mam… dlatego też zajadam ugotowaną jako dodatek do obiadu 😀

    Na pewno skusze się na wypróbowanie Twojego przepisu :):)

    Pozdrawiam!!

  • MałyRycerzMaurycy
    3 października 2013 at 11:37

    A ja nie tak dawno nauczyłam się ją przyrządzać – np. z mięskiem i kaszą gryczaną 🙂

  • Cloudetta.
    3 października 2013 at 12:23

    Ja lubię, mniam, mniam !

  • maniamamowania
    3 października 2013 at 15:28

    O bardzo ciekawy sposób na brukselkę. Muszę wypróbować, bo brukselkę bardzo lubię. Zwykle dodaję ją do zupy jarzynowej, albo gotuję i podaję z tartą bułką i masłem. U mnie ostatnio na stole gościła dynia. W podobnym sosie.

  • Mamine Skarby
    3 października 2013 at 15:52

    Muszę spróbować!

  • Kruszynka
    3 października 2013 at 20:50

    Ja za to uwielbiam brukselkę i taką ala zapiekankę ubóstwiam 😉

  • Violianka
    4 października 2013 at 00:37

    Lubię i spróbuję z tym sosem, bo zwykle tylko taką samą jadam. A makaron oczywiście uprzednio ugotowany dodajemy do sosu itd?

  • Hafija
    4 października 2013 at 07:23

    Tak, tak gotowany 🙂

  • Jacquelane
    4 października 2013 at 23:22

    Żeby brukselka nie była gorzka to trzeba ją namoczyć w zimnej wodzie. Zimno podobno niweluje tę goryczkę.

skomentuj

Bezpłatne tapety

Bezpłatne e-booki