Hafija w kuchni Tarta z pomidorami


Ostatnio podawałam Wam przepis na sałatkę pomidorową.

Zrobiłam jej bardzo dużo i wieczorem zostały tzw. resztki. Postanowiłam, że nic się nie zmarnuje i popełniłam pyszną zapiekankę

Ciasto:

  • kopiasta łyżeczka suchuch drożdży
  • 2,5 szkalnki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • garść suszonej bazylii
  • łyżeczka oliwy

 

Nadzienie:

 

  • resztki sałatki pomidorowej – przepis TUTAJ
  • świeża rukola – garść
  • świeża roszponka – garść
  • krakowska kiełbasa – albo salami, albo szynka albo co kto lubi
  • jajko
  • ser żółty lub mozzarella

 

Przygotowanie:
Mąkę, sól, drożdże i bazylię mieszam razem. Dolewam po trochu wodę (nie trzeba zużyć całej). Ugniatam aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od rąk. Polewam oliwą i wyrabiam, aż tłuszcz się wchłonie. Przykrywam czystą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu odgazowują szybkim ciosem a’la gołota. Wykładam nim formę. W zależności od wielkości albo wystarczy część ciasta albo całość. Ja z tego ciasta które zostało zrobiłam jeszcze trzy bułeczki.

Na ciasto wykładam pomidory, zieleninę, szynkę, kiełbasę lub salami. Na wierzchu rozbijamy jajko.

Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 220-250 st. jeżeli wierzch zapiekałby się zbyt szybko należy go przykryć folią. Piec minut przed końcem zapiekania posypujemy zapiekankę serem i wstawiamy do pieca na tyle aby ser się nie przypalił a rozpuścił.

smacznego

Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

9 komentarzy

  • Sylwia
    13 sierpnia 2013 at 09:17

    Wygląda bardzo smacznie, choć ja chyba pokusiłabym się o wersję bezmięsną… jakoś te pomidory przemawiają do mnie w wersji saute 🙂

  • Paulina Kwiatkowska
    13 sierpnia 2013 at 09:58

    Ty zawsze coś pysznego wymyślisz 😉

  • greeneyekitty22
    13 sierpnia 2013 at 10:03

    mniammm:)

  • Anna Sądaj
    13 sierpnia 2013 at 13:11

    Coś ostatnio w kuchni szalejesz 😀 Aż mi ślinka cieknie 🙂

  • olkafasolka
    13 sierpnia 2013 at 14:15

    wygląda pysznie!

  • Beata B
    14 sierpnia 2013 at 17:35

    Brzmi ciekawie, wygląda zachęcająco. Może kiedyś spróbuję. Dobrze jest nie marnować resztek 😉

  • PamperMama
    16 sierpnia 2013 at 00:51

    Jutro będzie u nas na obiad 🙂 już potrzebne składnikii mam przygotowane 🙂

  • PamperMama
    16 sierpnia 2013 at 17:16

    Właśnie się piecze 🙂 Już nie mogę się doczekać! 🙂

  • Hafija
    16 sierpnia 2013 at 17:16

    Smacznego 🙂

skomentuj

Bezpłatne tapety

Bezpłatne e-booki