Rozszerzanie diety dziecka – produkty alergizujące


Za ponad 90% reakcji alergicznych u człowieka odpowiedzialne jest osiem produktów:

  • białko mleka krowiego – mleko nie jest zdrowe w dużych ilościach ponieważ nie jest ono dostosowane do ludzkich potrzeb. Dodatkowo w każdej formie może działać drażniąca na przewód pokarmowy i trzustkę. Reakcja alergiczna na białka mleka krowiego bardzo często idzie w parze z alergią na soję. Dzieci z alergią na białko mleka krowiego często reagują alergicznie też na wołowinę, cielęcinę, mleko kozie i owcze. Większość dzieci między 18 a 32 miesiącem życia wyrasta z alergii na białko mleka krowiego
  • soja – szczególnie niepolecana jest soja GMO
  • pszenica
  • kukurydza
  • jajka
  • orzeszki
  • ryby morskie
  • owoce morza

Inne produkty które mogą powodować reakcje alergiczne to:

  • sztuczne dodatki do żywności – nie tylko powodują reakcje alergiczne ale wyniszczają powoli organizm osłabiając jego system obronny i na długą metę mogą powodować liczne choroby cywilizacyjne. Dzieci do trzeciego roku życia nie powinny spożywać sztucznych konserwantów, barwników, polepszaczy smaków itd. Sztuczne dodatki mogą też obudzić reakcję alergiczną na inne niż one same składniki diety i dlatego uważane są za wielce niepożądane w ciąży i podczas karmienia piersią. Pisałam o tym TUTAJ
  • cytrusy szczególnie pomarańcze i mandarynki
  • czekolada,
  • pomidory
  • truskawki
  • wieprzowina

U około 2-4% dzieci występują reakcje typowo alergiczne. Inne są efektem niedojrzałości układu pokarmowego i mijają z czasem.

Skłonność do alergii jest dziedziczna. Rodzaj alergii który przy zwiększonej skłonności może wystąpić jest praktycznie nie do przewidzenia.

Alergii i jej źródła nie da się stwierdzić po jednorazowym wystąpieniu wysypki lub kataru siennego.

Eliminacja składnika podejrzanego o alergię powinna trwać nawet i do czterech tygodni żeby na podstawie modyfikacji diety wykluczyć ten produkt. Białko mleka krowiego eliminowane jest z organizmu nawet ponad cztery tygodnie. Pełne oczyszczenie organizmu z białka krowiego trwa około 10 tygodni a pierwsza poprawa może pojawić się dopiero po 2-3 tygodniach od eliminacji białka krowiego i alergenów towarzyszących (patrz wyżej)

W innych alergenach bywa różnie pierwsza poprawa może pojawić się nawet i po pięciu dniach od eliminacji danego produktu ale w większości przypadków pierwsze siedem dni po eliminacji nadal mogą pojawiać się nawet silne reakcje organizmu na alergen.

Oznakami alergii mogą być:

  • bóle brzucha i gazy
  • wyprysk alergiczny, wysypka, pokrzywka,
  • katar „woda z nosa”, zatkany nos, objawy przeziębieniowe nie do wyleczenia
  • czerwone, piekące oczy, spuchnięte powieki, sińce pod oczami, łzawienie
  • biegunka, śluz w kupce, stała niestrawność, krew w kupce
  • czerwony i podrażniony odbyt
  • długie kolki nieustępujące w okolicy czwartego miesiąca
  • wymioty, zwracanie pokarmu, ulewanie, pozorny refluks
  • ataki astmy
  • częste infekcje ucha
  • słabe przybieranie na wadze spowodowane niewystarczającą absorpcją pokarmu
  • wstrząs anafilaktyczny

Kiedy wprowadzać do diety dziecka produkty alergizujące? Najnowsze zalecenia pokazują, że nie ma znaczenia opóźnianie wprowadzenia do diety dziecka produktów alergizujących. O tym kiedy i co wprowadza się do diety dziecka decydują rodzice. Zalecenia 2014 znajdziecie tu: https://www.hafija.pl/2014/07/schemat-rozszerzania-diety-dziecka-2014-oraz-nowe-produkty-w-diecie-dziecka-cz-1-zalecenia-ogolne.html

Poprzednie zalecenia sugerowały następującą kolejność:

Poniżej terminy dla dzieci zdrowych bez ryzyka alergii. Jeżeli dziecko już wcześniej przejawiało skłonność do alergii lub miało problemy z układem pokarmowym albo w rodzinie występują alergie (bez względu na ich źródło) powinno się wprowadzić te produkty do diety dziecka jeszcze później, w porozumieniu z lekarzem:

9-12 miesięcy:

  • pszenica
  • cytrusy
  • sery
  • jogurty
  • soja
  • groszek
  • żółtko
  • kukurydza

12-18 miesięcy:

  • mleko krowie
  • twaróg
  • lody
  • wieprzowina
  • pomidory


18-24 miesiące:

  • białko
  • jagody, borówki, truskawki

2 lata:

  • czekolada

2-3 lata

  • ryby
  • orzeszki (wszystkie oprócz ziemnych)

3 lata

  • orzeszki ziemne

Jak chronić dziecko przed alergią:

  • Dbać o zdrową dietę w ciąży.
  • Unikać sztucznych dodatków do żywności
  • Unikać żywności typu fast-food i instant w ciąży i w okresie karmienia piersią.
  • Karmić piersią minimum przez 6 miesięcy (dzieci które miały podane stałe pokarmy przed 4 miesiącem życia są bardziej narażone na alergie pokarmowe).
  • Ograniczyć przebywanie swoje i dziecka w dymie tytoniowym.
  • Rzucić palenie!

Ograniczanie alergenów dłużej niż to zalecane nie da ochrony przed alergią. Ograniczenia spożywania niektórych produktów dla dzieci alergicznych u których już wystąpiła reakcja alergiczna lub tych których rodzice cierpią z powodu alergii ma na celu ochronę dziecka przed szkodliwym działaniem białek alergizujących na organizm i przed niebezpieczną, nagłą reakcją alergiczną a nie przed pojawieniem się alergii jako takiej.

źródła:
http://www.lalecheleague.org/nb/nbjulaug98p100.html
http://drjaygordon.com/pediatricks/dairy.html
http://www.breastfeedingonline.com/allergy.shtml#sthash.2FRNtAZp.dpbs
http://kellymom.com
http://www.acaai.org/allergist/Pages/default.aspx
Praca zbiorowa pod red. Agnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz Mleko kobiece aktualny stan wiedzy
Hannah Lothrop Sztuka karmienia piersią
Karin Muss Karmienie piersią- poradnictwo i promocja
La Leche League The womanly art of breastfeeding
Gabrielle Palmer Polityka karmienia piersią Ideologia, biznes i szemrane interesy
Alicja Chybicka (red.), Pierwsze 2 lata życia dziecka – przewodnik dla rodziców.
Magdalena Nehring-Gugulska, Karmienie piersią w teorii i praktyce. Podręcznik dla doradców i konsultantów laktacyjnych oraz położnych, pielęgniarek i lekarzy
Post nie stanowi profesjonalnej porady medycznej, żywieniowej ani laktacyjnej.

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o rodzicielstwie bliskości i karmieniu piersią.

25 komentarzy

  • Ma_niusia
    13 kwietnia 2013 at 09:12

    O alergiach to ja prawie książkę bym mogła napisać – cała moja rodzina alergiczna, a co z Młodym przeszłam… Ale w wieku 3 lat wyrósł z diety całkowicie bezmlecznej, bezglutenowej i bezjajecznej 🙂 Teraz tylko orzechy zostały ale to już na zawsze za to 🙁

    Muszę dodać, że są jeszcze dwa bardzo często i silnie alergizujące produkty, które powinny być ujęte na tej liście: seler i papryka!!!

  • Iwona
    13 kwietnia 2013 at 09:24

    bardzo pomocny post! zapiszę to sobie wszystko w moim notesie:) my właśnie na etapie wprowadzania różnych różności i cały czas mam wątpliwości, czy to można, czy to nie można… itp. a ten wpis to strzał w 10 dla mnie:)

  • Mama Leonka
    13 kwietnia 2013 at 10:04

    Dzieki. Dla mnie tez interesujace szczegolnie ze Tata alergik.

  • Joanna P.G
    13 kwietnia 2013 at 12:11

    U nas alergi brak. Mleka nie pijamy bo uwazamy je za nie zdrowe. Wybieramy też produkty bez mleka , choć czasami się zdarza. Zamiast mleka do kawy i picia mleko kokosowe, migdałowe lub nasz faworyt mleko z orzechów włoskich. A produktą GMO mowimy zdecydowane nie.

    Ps zapraszam na candy do mnie

  • el perezoso viajero
    13 kwietnia 2013 at 12:38

    Chyba trzeba wstępnie ocenić skłonność dziecka do alergii i uważnie je obserwować. Nowe produkty, potencjalnie alergizujące wprowadzać szczególnie ostrożnie i w niedużej ilości. Jeśli w rodzinie nie ma alergii to myślę, że część tych produktów można wprowadzić spokojnie wcześniej niż to jest wymienione w poście – żółtko, pszenicę – najczęściej zalecane są już od 7 miesiąca życia. Jeśli dziecko nie ma alergii na białko mleka krowiego jogurt naturalny też pewnie można wprowadzić około 8 miesiąca.

  • Anonymous
    13 kwietnia 2013 at 12:46

    Świetny post! Dzięki!

  • Dzieciologia
    13 kwietnia 2013 at 13:16

    A ja jeszcze ważne dodam – mało o tym się mówi, ja sprawę przegadałam z lekarzami. Otóż równie często co białko krowie alergizują… marchew i jabłko. Białka w nich zawarte lubią uczulać – akurat na moją starszą córę trafiło. Wyrosła, raczej to nadwrażliwośc była, ale efekty od razu – wnerw i wysypka. Minęło przed skończeniem roku, ale byłam mocno zdziwiona. I jeszcze – zawarta w słoiczkach witamina C jako konserwant – BARDZO często uczula.

  • Anonymous
    13 kwietnia 2013 at 15:57

    Pszenica od lat jest najbardziej modyfikowana genetycznie czyli najbardziej szkodliwa, dlatego w ogole nie powinno sie jesc chleba! Poprawa samopoczucia juz po paru dniach. Moje dziecko ma uczulenie na mleko krowie (I dobrze) I pije tylko kozie -wsz brzuszne dolegliwosci sie skonczyly:)

  • PamperMama
    13 kwietnia 2013 at 17:21

    Bardzo pouczający wpis. U nas króluje nabiał z mleka koziego,wszelkie jego wyroby. Maluszek je jogurty z tego mleka, po 12 miesiącu chcę zapodać ser i liczę, że nadal będzie wszystko ok z brzuszkiem. A od mleka krowiego staram się stronić 🙂

  • Mariko
    13 kwietnia 2013 at 20:58

    A ja mam inne pytanie, choć generalnie na temat. Mam alergię na mleko krowie, reaguję na nie potwornym katarem. Karmię piersią i zauważam, że trzymiesięczna córka ulewa chlustająco (sceny jak z "Egzorcysty"!) w reakcji na coś, co jem. Czy to może być też białko mleka krowiego? Odstawiłam nabiał i albo od tego jest lepiej, albo po prostu układ pokarmowy jej dojrzewa i problem sam się rozwiązuje. Czy spotkałaś się może już z takimi problemami i możesz coś doradzić?
    Pozdrawiam!

  • Hafija
    13 kwietnia 2013 at 21:02

    Tego ci pewnie i lekarz nie powie o raczej będzie trzeba domniemywać co jej szkodzi. U takiego malucha to może być wszystko tak naprawdę. Najlepiej poradzić sie lekarza.

  • AnnaR
    13 kwietnia 2013 at 21:55

    U nas był i jest problem że nikt nie wie co mu jest. Najpierw stwierdzono alergię na białko krowie i kurze. Dieta bezmleczna bezjajeczna. Po 4 mcu zaczęłam z rzadka, ale jednak, wprowadzac jajka. Zero reakcji. OKEJ! Po 6 mcu zaczęlam wprowadzać do swojej diety mleko i nic! zero reakcji, skóra gładka i czysta, może sucha lekko ale i to przeszło. Jak miał 8 mcy pomyślałam, że może wyrósł, że może układ pokarmowy dojrzał. Podałam mu na kolacje kaszkę mleczną. I dostałam za swoje… Wymiotował, zwrócił całą kaszkę, nic więcej i nagle poczuł sie lepiej i poszedł spać, mimo że chwilę wcześniej przelewał mi się przez ręce. Lekarka twierdzi, że alergia mu przeszła, nasz doradca laktacyjny że nie. Ja myślę, że może to przeszło w formę nietolerancji? Nie wiem co mam robić, do alergologa nie mam ponoć po co iść bo jest za mały (10 mcy). Nie dostaje nic mlecznego, to nie jest takie trudne. Bo właściwie, po tych dietach bezmlecznych to stwierdziłam, że mleko krowie do szczęścia mi nie potrzebne. I mało jem mlecznych produktów mimo, że mogę.
    hihi żebym tak czekoladę mogła odstawić bezboleśnie to by było :)))

  • Dzieciologia
    14 kwietnia 2013 at 21:17

    A ja powiem – tak, po białku krowim może być wzmożone ulewanie, moja starsza córa miała skazę białkową, zaliczony alergolog, dermatolog, potem gastroeneterolog dziecięcy – i ulewanie/chlustanie wiąże się z nietolerancją białka krowiego.

  • Mariko
    17 kwietnia 2013 at 09:24

    Dzięki, dziewczyny. Na razie przestawiłam się na mleko oraz serki kozie i córka zdecydowanie mniej ulewa. Jeśli to tylko zbieg okoliczności i zacznie znowu chlustać, to odstawię mleko kozie i spróbuję ograniczyć pszenicę. Piszę "spróbuję", bo tak jak w przypadku białka krowiego, trudno jest wyeliminować absolutnie wszystkie produkty ją zawierające i musiałabym duuużo więcej gotować i piec sama.

  • emwro
    6 listopada 2014 at 20:32

    Mój Malutek ma pięć miesięcy i stwierdzone azs, ja jem już tylko indyka, sałatę, pieczywo, warzywa do zupy. Dziś u dermatologa się dowiedziałam, żeby odstawić seler, marchew, jabłko. Nabiału, jajek, kurczaka, drobnopestkowych i cytrusów nie jem ponad mc, nie ma żadnej poprawy, Zastanawiam się czy nadal tylko kp nie robię mu większej krzywdy niż ma z tego pożytku 🙁 Czy jeśli ja się odżywiam tak ‚beznadziejnie’ i wydaje mi się, że bezwartościowo to co z tego otrzyma synek?
    Jeszcze dość mocno ulewa/chlusta, ale nieregularnie.

    • Hafija
      6 listopada 2014 at 20:49

      ja tylko pytam po co się katujesz skoro nie ma żadnej poprawy? I skąd masz wiedzieć co mu szkodzi skoro odstawiłaś wszystko. Może napisz do CNOL?

    • filonka
      9 grudnia 2015 at 12:38

      Mam podobnie, wyeliminowałam nabiał krowi, kozi, owczy, jaja, marchew, pomidory itp. jadłam tylko schab, indyk i królik pieczony, buraki z jabłkiem, ziemniaki
      od piątku sam ryż z jabłkiem i chrupki kukurydziane, wafle ryżowe ale niestety brak jakieś poprawy, nawet pojawiła się delikatna wysypka w okolicy dekoltu
      wciąż zaoognione poliki :/

    • emwro
      10 grudnia 2015 at 08:42

      Moje dziecko ma 18mcy, skończyłam kp jak miał ok 13mcy. Każde dziecko jest inne i każdy przypadek też, od czasu odstawienia powolutku skóra zaczęła się poprawiać. Mam wyrzuty lekkie, że wcześniej nie odstawiłam synka. Ale z jednej strony naciskają: karm jak najdłużej, a z drugiej lekarze, żeby jak najszybciej na mm przejść. Zrobiłam jak uważałam, nie wiadomo czy gdybym wcześniej zakończyła kp to też następowałaby poprawa. Powoli rozszerzmy dietę, próby przejścia na mleko ha powodują czerwone placki. Ale i tak jest o niebo lepiej od tego co było. Życzę powodzenia i wytrwałości.

  • mati
    16 czerwca 2015 at 23:49

    W dzieciństwie pasłam krowy, jadły trawę, zioła, pastwiska posypane nawozem były objęte karencją, krów było 5, każda nazwana. Pamiętam, też że niemowlaki piły mleko krowie i żyły całkiem zdrowo. Teraz jak wracam na wieś, mijam nowoczesne gospodarstwa i mam odruch wymiotny od kiszonek i obornika zwierząt. Biedne współczesne krowy żyją do 5-6 lat, moja najstarsza miała około 18stu. I podobnie ma się pewnie z innymi produktami nafaszerowanymi diabeł wie czym, mój znajomy po pracy w szklarni zrezygnował z pomidorów. Ja wczoraj najadłam się truskawek z prywatnego ogródka i nic nam było po karmieniu. Może nie szukajmy problemu w produktach tylko w sposobie uprawy roślin? Niedługo wszystko będzie uczulać. I jeszcze jedno jak już piszę, jak to możliwe, że produkty przeznaczone dla dzieci od 4 miesiąca (widzę je m.in. w Rossmanie) mimo temperatury i światła nie psują się? Jaka jest ich realna wartość odżywcza?

  • Anna
    8 lipca 2016 at 04:02

    nie zgadzam sie z autorka tego artykulu, Alergie powstaja poniewaz nasz organizm z czasem postepu zostal wyjalowiony i sam sobie wyszukuje wrogow. Kiedys zylismy w komitywie z roznimi bakteriami i nie tylko. Teraz wszystko pryskami i upiekszamy: trawe nawozimy trucizna, ubranie pierzemy w proszkach perfumowanych, wachamy swieczki zapachowe ktore niszcza nasz organizm, wszystko dezynfekujemy i nakladamy na siebie zapachowe trucizny. Mam 3 dzieci ani jeden nie ma alergii. Jedzcie kiszonki, pijcie kefiry a nie kolorowe jogurty, myjcie sie w nieperfumowanych produktach a bedzie OK.

  • Paula
    23 kwietnia 2017 at 23:12

    To pokarm nie powstaje z krwii? W jaki sposób dzieci karmione piersią dostają alergii pokarmowej? W jaki sposob aromaty przechodzą do mleka?

    • Hafija
      24 kwietnia 2017 at 07:03

      Aromaty i niektóre białka oraz niektóre leki mogą – ponieważ są małymi cząsteczkami i są mobilne – pokonać barierę krwi i znaleźć się w pokarmie.

  • BASIA
    2 czerwca 2017 at 16:59

    Moj synek (4tyg) od drugiego tygodnia spina sie przy robieniu kupy. Odstawilam mleko i pochodne. Dzien po odstawieniu zaczal robic wodniste kupy czasem zielonkawe i ze sluzem. Dopiero dzis po tygodniu od odstawienia zrobil papkowata kupe w normalnym kolorze. Bole brzucha sa nadal, doszly smierdzace gazy. Ulewa od trzeciego tygodnia. Czy isc dalej w diete bezmleczna czy obwiniac niedojrzaly uklad? Ja juz nie wiem co jesc. Skore ma ok. Badan takiemu maluchowi nikt nie zrobi. Bardzo brakuje mi masla, serow i jogurtów czy mleka do owsianki.

  • Alfons Mucha Spionek
    11 lipca 2017 at 20:58

    Ja dopiero po 3 tyg po odstawieniu mleka i pochodnych widze poprawe, wysypka u 8tyg corki zbladla i zdecydowanie sie zmniejszyla, nie jem takze jajek i wszystkich alergenow z listy powyzej, ale dopiero po obostrzeniu jeszcze bardziej diety (upieklam chleb bezglutenowy) zauwazylam ze Basia nie ulewa chlustajaco juz od trzech dni, kocham te momenty bo do tej pory nie potrafilam sie cieszyc macierzynstwem a teraz jest ze mna troche lepiej, a i nawet nowe rzeczy jem:) typu kotlety pieczone kalafiorowo jaglane, schab pieczony z morela suszona, karczek pieczony jako wedlina, chleby pieke… nowa ja xD p.s. zauwazylam takze znaczna poprawe w ulewaniu po odstawieniu wit.D sama biore wiecej a Basce nic nie daje

  • Maja
    19 września 2017 at 09:42

    Hafija co rozumiesz pod tytułem „zdrowa dieta w trakcie ciąży” w nawiązaniu do alergii?
    Czy również w trakcie ciąży zaleca się odstawienie produktów krowich i innych alergizujących.
    Jestem alergikiem od dziecka – głównie są to pyłki,roztocza, kurz. Przechodziłam również terapię oczyszczania organizmu – miałam stwierdzoną nietolerancję wielu produktów spożywczych. Po diecie elimonacyjno-rotacyjnej wiele się poprawiło u mnie. Jednak i tak ze swojego doświadczenia uważam, że nie da się w 100% uniknąć problemów alergicznych…
    Zastanawiam się jaki to może mieć wpływ na mojego synka (jeszcze jest w brzuchu, 6 miesiąc ciąży)

skomentuj

Gdzie będę niebawem

  1. Warszawa | Świętuj z nami 1. urodziny milk & love!

    Listopad 22 @ 11:00 - 15:00
  2. Warszawa | karmienie piersią od A do Z

    Listopad 24 @ 10:00 - 12:00
  3. Warszawa | Odstawienie od piersi

    Listopad 24 @ 12:30 - 14:30
  4. Lublin | Dzień Bobasa 27-11-17

    Listopad 27 @ 10:00 - 15:00
  5. Bielsko-Biała | Karmienie od A do Z / Odstawienie od piersi

    Grudzień 13 - Grudzień 14

Pobierz darmowy e-book