Jedzenie bogate w składniki mineralne


Lista roślin, warzyw, przypraw które zawierają ważne dla organizmu składniki:
1. żelazo:

  • nasiona dyni
  • jarmuż
  • brokuły
  • szpinak

2. wapń

  • szpinak
  • brokuł
  • liść selera
  • awokado
  • jarmuż

3. magnez:

  • migdały
  • nasiona słonecznika
  • piniowe orzechy
  • szczypiorek
  • nać rzepy
  • awokado
  • fenkuł
  • brukselka
  • kapusta
  • miąższ kokosu
  • kalarepa
  • karczoch
  • nasionka lnu
  • koperek
  • nasiona kakaowca
  • bazylia

4. potas

  • sok z kokosa
  • awokado
  • kiwi
  • brukselka
  • pomidory
  • figi

Macie jakieś własne roślinne hity? 🙂

Przy okazji potrzebuję jakiegoś sprawdzonego smacznego przepisu na rybę dla dziecka 🙂 Macie jakieś rady? Z chęcią przyjmę 😀

Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

30 komentarzy

  • Anna Rogalska-Bućko
    13 lutego 2013 at 07:47

    burak- zelazo. Picie regularne soku moze wyprowadzic z anemii 🙂
    I sazam ma ogrom wapnia-100g tyle co 1 l mleka
    I figi maja mase wapnia 🙂

  • el perezoso viajero
    13 lutego 2013 at 08:35

    Jeśli chodzi o ryby myślę, że możesz spróbować je przemycić pod postacią klopsików, pulpetów czy pasty do kanapek (pewnie wtedy trzeba jakoś fajnie te kanapki udekorować).
    Np: http://whiteplate.blogspot.com/2010/10/zjedzmy-cos-klopsiki-w-sosie.html

  • Małgorzatka
    13 lutego 2013 at 08:53

    szpinak nie ma zbyt dużo żelaza niestety:( ryba- u nas zawsze pulpety,albo zmiksowana w gęstej zupie z brokułem

  • Małgorzatka
    13 lutego 2013 at 08:54

    u nas witaminowym hitem jest jeszcze natka pietruszki:)

  • piegowatamama
    13 lutego 2013 at 09:38

    U mnie jakoś najlepiej "wchodzi" rybka ugotowana na parze 🙂

  • Simon's Mummy
    13 lutego 2013 at 09:41

    Szpinak ma sporo żelaza, ale słabo przyswajalnego! Dlatego nie jest już numerem jeden na liście.

  • teczowa mama
    13 lutego 2013 at 10:06

    u mnie dorsz w tymianku lub łosoś w koperku:) mniam można w piekarniku piec

  • Wiewi00ra
    13 lutego 2013 at 10:53

    Pulpety ze szczupaka (ale mogą być i z innej białej ryby) http://wiedzmienie.blogspot.com/2012/07/rety-pulpety-ze-szczupaka.html

  • Happy Power Mama
    13 lutego 2013 at 11:30

    to prawda. Wodorosty i pietruszka mają więcej 🙂

  • Happy Power Mama
    13 lutego 2013 at 11:32

    a zupa rybna? Gotuję kawałki ryby z warzywami (jak rosół). Potem wszystko kroję i doprawiam. Pycha!

  • Anuszka
    13 lutego 2013 at 12:35

    Super źródłem wapnia jest pasta sezamowa! A o tę rybkę zapytam przyjaciółki ona kombinowała jak atrakcyjnie podaćją dziecku bo choć karmiony według BLW ryby niecierpiał od początku :/

  • Hafija
    13 lutego 2013 at 12:36

    Ja nie chce prZemycac ryby tylko smacznie podawać 🙂

  • Anonymous
    13 lutego 2013 at 12:53

    my od dawna pieczemy rybę w piekarniku w foli aluminiowej. całego (wypatroszonego oczywiście) dorsza lub makrelę posypujemy przyprawą – te dla dzieci sa mniej przyprawione, ja niestety lubię dużo soli więc sobie mocniej. i całą rodziną z chęcią taką rybke zajadamy.

  • Anonymous
    13 lutego 2013 at 13:00

    Droga Hafijo:
    Gotujesz rybkę.. gotujesz ryż.. robisz sos beszamelowy z koperkiem. Łączysz wszystko w jakby risotto i vola 🙂
    Pozdrawiam Paulina

    P.S. Mój 18-miesieczny Synek uwielbia to danie, choć jest ziemniaczanym zarłokiem 🙂

  • Malynowa Mama
    13 lutego 2013 at 15:30

    U nas króluje rybka przygotowana na parze z odrobiną soli, pieprzu i soku z cytryny 🙂
    plus ziemniaczki i marchewka duszona z groszkiem do tego 🙂
    pozdrawiam:)

  • KOTA BEHEMOTA
    13 lutego 2013 at 16:03

    Kuba lubi rybę (najczęściej pstraga tak robię) pieczoną w folii z odrobiną masła + warzywa pokrojone w plasterki (ziemniak, marchew, korzeń pietruszki), trochę groszku z puszki. przyprawiam delikatnie solą morską, pieprzem i odrobiną tymianku, a jemy skropione sokiem z cytryny.

  • KOTA BEHEMOTA
    13 lutego 2013 at 16:04

    ok, właśnie mi BARDZO zaburczało w brzuchu :))) jutro na obiad łosoś z koperku z masłem i cytryną! :)))

  • anjami
    13 lutego 2013 at 18:07

    Ze szpinakiem to jest tak, że żelaza ma mało i w dodatku odwapnia ze względu na zawartość kwasu szczawiowego – należy go podawać z czymś mlecznym, tzn np wlać trochę mleka do obróbki, masła lub innego źródła wapnia:)

    My lubimy: szpinak, brokuły, brukselkę (ale nei w każdej postaci), cukienię, pora, bakłażany i wiele innych:)

  • Mila
    13 lutego 2013 at 20:19

    Banan ma dużo potasu.

  • olga i okolice
    14 lutego 2013 at 07:58

    siemka, polecam ściągnąć i znać za dobrą lekturę, którą jest na pewno (wydał Instytut matki i dziecka).
    Okazuje się, że dzieci w Polsce karmione są tragicznie:
    http://www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdf
    Pozdrawiam:)

  • olga i okolice
    14 lutego 2013 at 07:58

    wczoraj miałam na biad! wyyypas!

  • Hafija
    14 lutego 2013 at 08:02

    Ten poradnik to pomyłka i wstyd dla instytutu. Ani słowa o Karmieniu piersią! Zdecydowanie nie polecam!

  • olga i okolice
    14 lutego 2013 at 08:03

    tam są przykładowe dania dla bambino!

  • olga i okolice
    14 lutego 2013 at 08:07

    Bo przyjmują, że karmienie piersią to rzecz oczywista dla dziecka, jak i dla nas no nie?
    Natomiast dziecko kiedyś musi też zacząć jeść inne posiłki i o tych posiłkach właśnie jest to lektura.

  • Hafija
    14 lutego 2013 at 08:16

    jak piszą że podstawę nadal stanowi mleko modyfikowane to to nie jest lektura dla mnie, równie dobrze Nutricia mnie może uczyć żywić dziecko, z resztą poczytaj bo nie tylko o KP idzie:
    https://www.facebook.com/questions/561065370589760/

  • Mamajaga
    15 lutego 2013 at 00:44

    Dokładnie, my wcinamy dzwonki łososia z piekarnika.Wystarczy dodaż do niego troche oliwy i masełka.Dla dzieci nie musimy dodawać nic.PIeczemy w żaroodpornym naczyniu ok.20 – 30 min.
    Moja Majka uwielbia to danie.

  • Nessie
    15 lutego 2013 at 12:35

    Makrela to ryba-syf. Zawiera mnóstwo rtęci. Nawet dorosli nie powinni jej jeść.

  • MArianna K.
    17 lutego 2014 at 19:29

    ja uwielbiam łososia wędzonego, ale trochę się naczytałam w tym temacie różnych przypadków i od dłuższego czasu kupuję tylko ze, wolę mieć pewność, że rybka jest najlepszej jakości

  • Anna Stachura
    26 marca 2015 at 19:05

    Przydatny wpis – w jednym miejscu można dowiedzieć w jakim pożywieniu ukryte są wartościowe minerały. Myślę jednak, że warto by też wspomnieć w jaki sposób jedzeniem możemy te składniki z organizmu wygonić. Takim przykładem jest kawa, która utrudnia przyswajanie wapnia i żelaza. Dlatego pita kawa w ciąży jeszcze nie jest najlepszym pomysłem – bo wtedy dziecku w brzuszku potrzeba tych wartościowych minerałów.

    A jeśli chodzi o rybkę to polecam przepis: http://www.smakimacierzynstwa.pl/losos-w-ziolach/

  • Lulu
    19 czerwca 2016 at 19:35

    Genialny przepis: http://alaantkoweblw.pl/zapiekanka-rybna-w-sosie-koperkowym-ze/

skomentuj