Zupa kukurydziana


Tym razem coś co mimo sugerującej nazwy zostało ugotowane nie dla dzidziusia ale dla „starszyzny” – na Dzień Babci i Dziadka mama gotowała obiad.

Przepis na zupę kukurydzianą:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 4 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • kawałek selera
  • duży kawałek pora
  • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa. ziele angielskie, liść laurowy, czosnek świeży
  • kawałek mięska na wywar

Gotujemy mięsko. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, selera, poszatkowanego pora.

Cebulę i czosnek szatkujemy w piórka i podsmażamy na maśle.

Jak cebula się zeszkli wrzucamy do garnka.

Dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki.

Dodajemy przyprawy.

Gotujemy 20 minut.

Na patelni na roztopionym maśle podgrzewamy kukurydzę.

Wrzucamy do zupy i gotujemy aż będzie miękka.

Blendujemy.

Nalewamy i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego
Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

3 komentarze

  • be my must have
    28 stycznia 2012 at 10:53

    haha! zobaczyłam fotę "o nas" nową i myslałam z eumrę 😉 super!

    a co do zupki to u mnei w domu ja i mąż lubimy kremy, natomiast Helena ich nie tknie ;P

    Ola

  • Happy Power Mama
    28 stycznia 2012 at 11:34

    Pysznie wygląda 🙂

  • Aga
    28 stycznia 2012 at 22:31

    U nas kukurydziana zupa jest co najmniej raz w miesiącu :)! Na talerzu robię wzorek z jogurtu, posypuje słodka papryka i zielenią, czasem groszek ptysiowy. Super zupa na zimę!

skomentuj

Bezpłatne tapety

Bezpłatne e-booki