Hafija w kuchni – pesto z jarmużu
10 kwietnia 2015
Jarmuż odkryłam niedawno. Dzisiaj przepis na proste i pyszne pesto z tego wyjątkowo zdrowego warzywa.
Potrzeba nam do naszego pesto:
- pół paczki jarmużu (ja kupuję w Biedrze)
- pół szklanki prażonego sezamu
- pół szklanki prażonego słonecznika
- pół awokado
- sól
- pieprz
- odrobina soku z limonki
- odrobina oliwy
Jarmuż przelewamy wrzątkiem. Wszystkie składniki blenderem przerabiamy na niezbyt gładką masę. Podajemy od razu, bo pesto z dodatkiem awokado ciemnieje.
Pesto jest idealne do burgerów. Nawet dzieciakom smakuje!
Ja też jarmuż odkryłam niedawno. I żałuję, że tak późno. A do mojego pesto użyłam migdałów, bo akurat słonecznik mi wyszedł. Smakowite te burgery 🙂