Hafija w kuchni – kieszonki pita


Jakiś czas temu jedna z czytelniczek mojego starego i zapomnianego bloga zapytała gdzie może znaleźć przepis na kieszonki pita, który tam miałam. W związku z tym dla niej i dla Was przepis na takie bułeczki:

250g mąki 
150g cieplej wody
5g cukru
5g soli
15g oliwy 
2,5g suchych drożdży

1

Drożdże wymieszać z wodą i olejem. Dodać PRZESIANĄ mąkę, sól i cukier. Zagnieść na elastyczne ciasto. Pozostawić na 45 minut to urośnięcia.
Jak ciasto podwoi objętość odgazować (pięścią w ciacho!) uformować dwie kulki i poczekać, aż odetchnie 10 minut. Następnie uformować placki (mi wyszły 4 średnie) ale nie wałkować tylko rozklepać ręką, położyć na blasze i pod przykryciem odczekać 10min. 
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni C i placuszki pieczemy ok 5-6 minut. 

ze2

Ja tymczasem jestem na Gali Kwiat Kobiecości a co tam robię możecie śledzić na INSTAGRAM

 

Hafija

Nazywam się Agata. Hafija.pl to najlepszy mainstreamowy blog o karmieniu piersią.

3 komentarze

  • Budująca Mama
    11 lutego 2014 at 11:18

    Super przepis! Chętnie spróbuję 🙂 A można jakoś użyć drożdży z kostki? jest jakiś przelicznik?

    • Hafija
      11 lutego 2014 at 11:29

      Można z kostki, poszukam ilości ale musiałabyś zrobić zaczyn a tu już nie wiem w jakich proporcjach

  • Maniamamowania
    11 lutego 2014 at 08:57

    Mniam, mniam, muszę wypróbować, bo super wygląda 🙂

Comments are closed here.